Последни новини
Home / Законът / Срокът изтече – двама кандидати за шеф на СГС (допълнена)

Срокът изтече – двама кандидати за шеф на СГС (допълнена)

Defakto.bg

В края на работния ден днес номинираните кандидати за председател на  Софийския градски съд са двама. Това казаха от ВСС в отговор на въпрос на Де факто. Срокът за внасяне на документи изтече.

Все пак не е съвсем изключено да се появи и нов претендент, ако е изпратил документи по пощата, например.

Единият кандидат е известен отдавна – Евгени Георгиев, издигнат от общото

Евгени Георгиев

събрание на СГС.

Евгени Георгиев стана достатъчно популярен покрай надпреварата за председател на СГС, в която се включва за втори път. Известни са концепцията му за ръководния пост, както и имотното му състояние, включително злополучните акции от КТБ (за тях Георгиев изпрати изрични и отделни пояснения, след настоятелни питания от Боян Новански от ВСС). Разликата с предишната надпревара, когато се състезаваше със Светлин Михайлов, взе повече гласове във ВСС, но не достатъчно е, че този път Евгени Георгиев категорично е избраникът на колегите си. Но дали кадровиците ще се вслушат в тях, предстои да видим.

Вторият претендент е Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд, чието име също бе спрягано в медиите, но после се появиха мълви, че се е отказал. Е, не е.

Междувременно сред съдиите от СГС упорито течеше слух за евентуален трети претендент, без ясни параметри кой би могъл да е той. Имаше и контраинформации, според които неизвестният “трети” е бил резервен вариант, в случая че Алексей Трифонов не се кандидатира.

Алексей Трифонов

Съдия Трифонов за последно влезе в публичното пространство, когато бе назначен за зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет “Герджиков”. Той е наказателен съдия, водеше делото срещу Цветан Цветанов за длъжностно присвояване и потвърди оправдателната присъда, прознасял се е за арести по КТБ. Навремето Алексей Трифонов бе предложен и за председател на Софийския районен съд от тогавашния шеф на СГС Светлин Михайлов, но избраха друг – Красимир Влахов. Бил е член на ЦИК от квотата на ДПС. Сега е сочен като кандидат на част от съдебния съвет.

Мотивация

Алексей Трифонов обяснява избора си да се включи в надпреварата за СГС с факта, че добре познава системата, тъй като от 1999 г. е съдия, започнал е в наказателното отделение на СРС, после преминава в СГС, оттам в столичния апелативен съд.

Заявява: “Натрупаният обществен негативизъм, хроничните проблеми на системата, които в най-голяма степен се наблюдават в работата на СГС, очакванията за справедлива правораздавателна система, които еманират особено много в образа на този съд, убедеността ми, че притежавам необходимите опит и визия за превръщането на този съд в символ на истинско правосъдие, образец на баланс между качество и бързина, са основните мотиви да кандидаствам за ръководител на СГС”. Отбелязва, че е налице “умора и липса на удовлетвореност у част от колегите, както и влошен микроклимат”, които обаче допълнително го мотивирали да докаже, че може да постигне “висок стандарт на правораздаване, авторитет и доверие в цялостната дейност на съда“.

Като основен проблем изтъква високата и неравномерна натовареност в СГС, липсата на зали и на нормални условия за работа на съдиите. Подобно на Светлин Михайлов дава заявки за подобряване на работата с медиите, включително чрез предоставянето на навременна информация и периодични срещи между журналисти и магистрати, както и чрез повишаване на квалификацията на експертите по “Връзки с обществеността”. (Звучи странно, при положение, че по признание на ресорните репортери пресслужбата на СГС и в момента работи бързо, реагира навременно и винаги предоставя поисканата й информация).

Няколко апартамента в София, солидни влогове

Алексей Трифонов е имотен човек, става ясно от декларацията му. Доколкото се вижда (някои записи са неясни, заади изтриване на имена – вероятно на съпругата и на двете му деца), той има 4 апартамента в София, включително в съсобственост и наследствен дял, един магазин в столицата, къща с двор в с.Стоил Войвода, Софийско и 1/6 от две ниви в Плевен.

Два от апартаментите – от 70 кв м и 67 кв м са купени с банков кредит съответно през 2004 г. и 1990 г., два – по 77 кв м са от наследство, придобито съответно през 2012 г. и 2017 г.

Магазинът в София – 21 кв м е купен през 1999 г с обезщетения по Закона за МВР (в началото на кариерата си Трифонов е бил следовател).

Алексей Трифонов е декларирал за себе си налични 1101 евро  и 10 200 лв. от заплати и обезщетения по КТ.

Влоговете му са два, в страната, единият в левове, другият в евро, на обща стойност 60 715 лв. Като произход на средствата е посочено обезщетение по Закона за съдебната власт.

Няма декларирани кредити.

 

About De Fakto

Проверете също

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

След Съюза на съдиите, и пловдивските адвокати призоваха ВСС да отстрани Гешев

Обмислят ефективен протест на защитниците за правова държава След Съюза на съдиите, и адвокати отправиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.