Последни новини
Home / Законът / Срокът изтече – двама кандидати за шеф на СГС (допълнена)

Срокът изтече – двама кандидати за шеф на СГС (допълнена)

Defakto.bg

В края на работния ден днес номинираните кандидати за председател на  Софийския градски съд са двама. Това казаха от ВСС в отговор на въпрос на Де факто. Срокът за внасяне на документи изтече.

Все пак не е съвсем изключено да се появи и нов претендент, ако е изпратил документи по пощата, например.

Единият кандидат е известен отдавна – Евгени Георгиев, издигнат от общото

Евгени Георгиев

събрание на СГС.

Евгени Георгиев стана достатъчно популярен покрай надпреварата за председател на СГС, в която се включва за втори път. Известни са концепцията му за ръководния пост, както и имотното му състояние, включително злополучните акции от КТБ (за тях Георгиев изпрати изрични и отделни пояснения, след настоятелни питания от Боян Новански от ВСС). Разликата с предишната надпревара, когато се състезаваше със Светлин Михайлов, взе повече гласове във ВСС, но не достатъчно е, че този път Евгени Георгиев категорично е избраникът на колегите си. Но дали кадровиците ще се вслушат в тях, предстои да видим.

Вторият претендент е Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд, чието име също бе спрягано в медиите, но после се появиха мълви, че се е отказал. Е, не е.

Междувременно сред съдиите от СГС упорито течеше слух за евентуален трети претендент, без ясни параметри кой би могъл да е той. Имаше и контраинформации, според които неизвестният „трети“ е бил резервен вариант, в случая че Алексей Трифонов не се кандидатира.

Алексей Трифонов

Съдия Трифонов за последно влезе в публичното пространство, когато бе назначен за зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет „Герджиков“. Той е наказателен съдия, водеше делото срещу Цветан Цветанов за длъжностно присвояване и потвърди оправдателната присъда, прознасял се е за арести по КТБ. Навремето Алексей Трифонов бе предложен и за председател на Софийския районен съд от тогавашния шеф на СГС Светлин Михайлов, но избраха друг – Красимир Влахов. Бил е член на ЦИК от квотата на ДПС. Сега е сочен като кандидат на част от съдебния съвет.

Мотивация

Алексей Трифонов обяснява избора си да се включи в надпреварата за СГС с факта, че добре познава системата, тъй като от 1999 г. е съдия, започнал е в наказателното отделение на СРС, после преминава в СГС, оттам в столичния апелативен съд.

Заявява: „Натрупаният обществен негативизъм, хроничните проблеми на системата, които в най-голяма степен се наблюдават в работата на СГС, очакванията за справедлива правораздавателна система, които еманират особено много в образа на този съд, убедеността ми, че притежавам необходимите опит и визия за превръщането на този съд в символ на истинско правосъдие, образец на баланс между качество и бързина, са основните мотиви да кандидаствам за ръководител на СГС“. Отбелязва, че е налице „умора и липса на удовлетвореност у част от колегите, както и влошен микроклимат“, които обаче допълнително го мотивирали да докаже, че може да постигне „висок стандарт на правораздаване, авторитет и доверие в цялостната дейност на съда„.

Като основен проблем изтъква високата и неравномерна натовареност в СГС, липсата на зали и на нормални условия за работа на съдиите. Подобно на Светлин Михайлов дава заявки за подобряване на работата с медиите, включително чрез предоставянето на навременна информация и периодични срещи между журналисти и магистрати, както и чрез повишаване на квалификацията на експертите по „Връзки с обществеността“. (Звучи странно, при положение, че по признание на ресорните репортери пресслужбата на СГС и в момента работи бързо, реагира навременно и винаги предоставя поисканата й информация).

Няколко апартамента в София, солидни влогове

Алексей Трифонов е имотен човек, става ясно от декларацията му. Доколкото се вижда (някои записи са неясни, заади изтриване на имена – вероятно на съпругата и на двете му деца), той има 4 апартамента в София, включително в съсобственост и наследствен дял, един магазин в столицата, къща с двор в с.Стоил Войвода, Софийско и 1/6 от две ниви в Плевен.

Два от апартаментите – от 70 кв м и 67 кв м са купени с банков кредит съответно през 2004 г. и 1990 г., два – по 77 кв м са от наследство, придобито съответно през 2012 г. и 2017 г.

Магазинът в София – 21 кв м е купен през 1999 г с обезщетения по Закона за МВР (в началото на кариерата си Трифонов е бил следовател).

Алексей Трифонов е декларирал за себе си налични 1101 евро  и 10 200 лв. от заплати и обезщетения по КТ.

Влоговете му са два, в страната, единият в левове, другият в евро, на обща стойност 60 715 лв. Като произход на средствата е посочено обезщетение по Закона за съдебната власт.

Няма декларирани кредити.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.