Последни новини
Home / Законът / 20 години Апелативна прокуратура – София във Военния клуб

20 години Апелативна прокуратура – София във Военния клуб

Defakto.bg

Поздравления, връчване на почетни плакети и изпълнения на ученици от музикалното училище „Любомир Пипков“ белязаха честването на 20-годишния юбилей на Апелативна прокуратура – София във Военния клуб снощи.

 2018 година е юбилейна за всички апелативни съдилища и прокуратури в страната. Те са възстановени по силата на Конституцията от 1991 г. и Закона за съдебната власт от 1994 г.

А за рождена дата на Софийската апелативна прокуратура се приема 1 април 1998 година, който е първи работен ден за шестима прокурори и девет съдебни служители.

„Двадесет години по-късно численият състав на прокуратурата е нараснал на двадесет и пет прокурори и тридесет и шест съдебни служители. Това се обуславя от увеличения в няколко пъти през годините обем на работа, съответно и натовареността на прокурорите и съдебните служители в АП – София. За сравнение през 1999 година, която е първата цяла календарна година в дейността на САП, са постъпили 2480 преписки, от които 1737 са решени по същество с мотивирано постановление или резолюция. По отчетни данни за 2017 година общият брой на наблюдаваните преписки от прокурорите е 5 361, от които 5 281 са решени.

Съдебният район на прокуратурата, определен с Протокол № 1 от 14.01.1998 на Висшия съдебен съвет, е най-големият апелативен район в България. Той обхваща 28 % територията на страната, с административно обособени осем области и 84 общини, като общо населените места са 1358″, съобщават от апелативната прокуратура.

С „Добре дошли“ е посрещнала гостите във Военния клуб апелативинят прокурор Албена Вутова. Да поздравяват обвинителите са дошли зам.-главните прокурори Пенка Богданова, Мария Шишкова, Ася Петрова, заместник-министърът на правосъдието Евгений Стоянов, главният инспектор Теодора Точкова, членове на ВСС, магистрати, както и съдебни служители.

 Почетни плакети с логото на САП са получили шестима магистрати и съдебни служители. „Всички вие с труда си и с достойното си поведение сте оставили траен отпечатък в Апелативна прокуратура – София и сте пример за нас“, е подчертала Албена Вутова. Сред отличените са прокурорите Валя Начева, Лъчезар Маринов, Вичо Вичев, Красимир Кожухаров, приключил трудовата си кариера в съдебната система през 2013 г. именно в САП, и бившите съдебни служители – Иванка Мартонина и Мариана Зарева.

 Музикални поздрави за гостите на тържеството са поднесли талантливите ученици в Националното музикално училище „Професор Любомир Пипков“ Мария Атанасова и Кай Орлинов.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.