Последни новини
Home / Законът / 20 години Апелативна прокуратура – София във Военния клуб

20 години Апелативна прокуратура – София във Военния клуб

Defakto.bg

Поздравления, връчване на почетни плакети и изпълнения на ученици от музикалното училище “Любомир Пипков” белязаха честването на 20-годишния юбилей на Апелативна прокуратура – София във Военния клуб снощи.

 2018 година е юбилейна за всички апелативни съдилища и прокуратури в страната. Те са възстановени по силата на Конституцията от 1991 г. и Закона за съдебната власт от 1994 г.

А за рождена дата на Софийската апелативна прокуратура се приема 1 април 1998 година, който е първи работен ден за шестима прокурори и девет съдебни служители.

“Двадесет години по-късно численият състав на прокуратурата е нараснал на двадесет и пет прокурори и тридесет и шест съдебни служители. Това се обуславя от увеличения в няколко пъти през годините обем на работа, съответно и натовареността на прокурорите и съдебните служители в АП – София. За сравнение през 1999 година, която е първата цяла календарна година в дейността на САП, са постъпили 2480 преписки, от които 1737 са решени по същество с мотивирано постановление или резолюция. По отчетни данни за 2017 година общият брой на наблюдаваните преписки от прокурорите е 5 361, от които 5 281 са решени.

Съдебният район на прокуратурата, определен с Протокол № 1 от 14.01.1998 на Висшия съдебен съвет, е най-големият апелативен район в България. Той обхваща 28 % територията на страната, с административно обособени осем области и 84 общини, като общо населените места са 1358″, съобщават от апелативната прокуратура.

С “Добре дошли” е посрещнала гостите във Военния клуб апелативинят прокурор Албена Вутова. Да поздравяват обвинителите са дошли зам.-главните прокурори Пенка Богданова, Мария Шишкова, Ася Петрова, заместник-министърът на правосъдието Евгений Стоянов, главният инспектор Теодора Точкова, членове на ВСС, магистрати, както и съдебни служители.

 Почетни плакети с логото на САП са получили шестима магистрати и съдебни служители. „Всички вие с труда си и с достойното си поведение сте оставили траен отпечатък в Апелативна прокуратура – София и сте пример за нас“, е подчертала Албена Вутова. Сред отличените са прокурорите Валя Начева, Лъчезар Маринов, Вичо Вичев, Красимир Кожухаров, приключил трудовата си кариера в съдебната система през 2013 г. именно в САП, и бившите съдебни служители – Иванка Мартонина и Мариана Зарева.

 Музикални поздрави за гостите на тържеството са поднесли талантливите ученици в Националното музикално училище „Професор Любомир Пипков“ Мария Атанасова и Кай Орлинов.

About De Fakto

Проверете също

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

След Съюза на съдиите, и пловдивските адвокати призоваха ВСС да отстрани Гешев

Обмислят ефективен протест на защитниците за правова държава След Съюза на съдиите, и адвокати отправиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.