Последни новини
Home / Законът / Как испански съд постанови връщане на дете в България

Как испански съд постанови връщане на дете в България

Defakto.bg

Съдът в испанския град Памплона постанови да бъде върнато в България дете,  неправомерно задържано от майката. Производството е по реда на Хагската конвенция, в този случай и двамата родители са българи, с поделени родителски права. За казуса разказа изпълнителния директор на „Български адвокати за правата на човека“ Йорданка Бекирска (на снимката) по БНР. А, след близо година раздяла, бащата и детето вече са заедно.

Всичко е започнало през септември 2017 г., след като в очаквания ден на връщането му, 31 август, детето не пристига в България. Още през първия уикенд през септември, в който му е разрешено виждане с детето по силата на съдебното решение, бащата посещава селото, в които би трябвало да живеят дедето и майката и от съседи разбира, че са се преместили. Тогава се е обърнал към адвокатската организация. А казусът е бил прецедент за съда в Памплона.

„Имахме данни, че детето се намира в Памплона, но майката беше дала фиктивен адрес, в опитите си да премести детето. Полицията започна да я търси, но се оказа, че никога не е била на този адрес“, разказа адвокат Бекирска. В крайна сметка след като на финала полицията е била задължена да посещава адреса на всеки два часа и не е открила никого, е задължила собственика да отвори жилището. След като апартаментът се е оказал напълно празен, е станало ясно, че майката се укрива. Издирването е било единствено в Памплона, което е облекчило задачата, подчерта защитникът.

В преценката си испанският съд на първо място е отчел факта на насилственото задържане на детето, без съгласие на другия родител. „Укриването на майката беше в неин ущърб, прократурата накрая каза, че тя се е подигравала с тях и с властта“, коментира адвокат Бекирска. Голяма роля в случая е изиграло поведението на бащата – бил е изключително активен и постоянен в търсенето и битката за детето си, но изключително със законови средства.

А в преценката как да стане връщането на детето на бащата работилият по случая екип е предпочел да е по доброволен и щадящ за него начин. Започнало е с поетапни виждания с бащата, докато се постигне адаптация. Сега двамата могат да са заедно в България.

Майката не е загубила родителските си права, но сега съдебното решение, постановено след раздялата, ще бъде преразгледано, защото „поставянето на детето в ситуация да бъде лишено от единия родител по волята на другия родител се приема като липса на родителски капацитет“, обясни адвокат Йорданка Бекирска.

Тя коментира и нашумелите казуси с отнемане на български деца от социалните служби в Норвегия. „Трябва да знаем правилата на държавата, в която отиваме. В Норвегия в акта им за защита правата на детето е записано, че неговият интерес е на преден план и държавата в лицето на социалните си служители могат да го защитят най-добре. И при най-малкия сигнал детето се извежда от семейството“, каза защитникът. В същото време понякога на държавата са дадени твърде големи правомощия.

Адвокат Бекирска цитира практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, когато в няколко подобни казуси не е установено нарушение на Конвенцията. В същото време по едно от такива дела срещу Норвегия (за отнемане на дете от майка норвежка) съдебният състав се е разделил с 4 на 3 гласа. Като сред трите „особени мнения“, че нарушения на евроконвенията има, е било и това на българския съдия Йонко Грозев.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.