Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата взе на мушка ново струпване на боеприпаси в завод „Миджур“

Прокуратурата взе на мушка ново струпване на боеприпаси в завод „Миджур“

Defakto.bg

Спешни мерки срещу „Видекс“ АД разпореди ВАП

След сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, държавното обвинение е разпоредило спешни мерки и незабавни действия за предотвратяване на „опасности за широк кръг лица“ в завод Миджур.

На 1 октомври 2014 г. след силен взрив там 15 човека бяха буквално изпепелени, сред тях бе и синът на тогавашния собственик на завода Валери Митков.

Четири години по-късно прокуратурата взема завода край Горни Лом на мушка заради „невземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване“, става ясно от съобщение на пресцентъра на ПРБ.

Впрочем, става ясно и друго – контролните органи (МОСВ и МВР) са констатирали тревожни нарушения след проверки, съставили протокол и – отново – дотам.

Прави впечатление и трето – макар собствеността на завода да е променена, на прицел е отново фирмата „Видекс“ АД, чийто представител и председател на Борда на директорите е Валери Митков.

Междувременно, във Видинския окръжен съд тече процес за смъртта на 15-те, подсъдимите са четирима, включително той. Но детайлното вглеждане в трагедията през 2014 г. открои верига от безхаберия, включително на държавните институции, довели до трагедията.

Ето съобщението на прокуратурата от днес:

„До главния прокурор на Р България постъпи сигнал от кмета и председателя на Общински съвет – Чупрене за невземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при настъпване на производствената авария  на 01.10.2014 г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“. В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества,взривни изделия и средства за взривяване.

Припомняме, че за инцидента на 01.10.2014г. на територията на завод „Миджур“, Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд – Видин.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна прокуратура /ВАП/.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на „Миджур манеджмънткънстракшън“ ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е „Видекс“ АД – отговорен за съхранението  и безопасността им.

От представените материали е видно, че след надлежна проверка, са установени случаи на неспазване на специални закони:

– в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите – 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;

– не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

– в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.

На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси.

Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 ЗСВ са ангажирани министърът на вътрешните работи с оглед правомощията за контрол, даване на задължителни предписания, налагане на принудителни административни мерки и на санкции по ЗОБВВПИ и по ЗЗБ, вкл. и в качеството му на председателстващ Съвета за намаляване на риска от бедствия, както и областният управител на област Видин и кметът на община Чупрене във връзка с организационните и ръководни правомощия по ЗЗБ, в т. ч. и по отношение на превантивни мерки за недопускане на бедствия“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.