Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата взе на мушка ново струпване на боеприпаси в завод „Миджур“

Прокуратурата взе на мушка ново струпване на боеприпаси в завод „Миджур“

Defakto.bg

Спешни мерки срещу „Видекс“ АД разпореди ВАП

След сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, държавното обвинение е разпоредило спешни мерки и незабавни действия за предотвратяване на „опасности за широк кръг лица“ в завод Миджур.

На 1 октомври 2014 г. след силен взрив там 15 човека бяха буквално изпепелени, сред тях бе и синът на тогавашния собственик на завода Валери Митков.

Четири години по-късно прокуратурата взема завода край Горни Лом на мушка заради „невземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване“, става ясно от съобщение на пресцентъра на ПРБ.

Впрочем, става ясно и друго – контролните органи (МОСВ и МВР) са констатирали тревожни нарушения след проверки, съставили протокол и – отново – дотам.

Прави впечатление и трето – макар собствеността на завода да е променена, на прицел е отново фирмата „Видекс“ АД, чийто представител и председател на Борда на директорите е Валери Митков.

Междувременно, във Видинския окръжен съд тече процес за смъртта на 15-те, подсъдимите са четирима, включително той. Но детайлното вглеждане в трагедията през 2014 г. открои верига от безхаберия, включително на държавните институции, довели до трагедията.

Ето съобщението на прокуратурата от днес:

„До главния прокурор на Р България постъпи сигнал от кмета и председателя на Общински съвет – Чупрене за невземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при настъпване на производствената авария  на 01.10.2014 г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“. В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества,взривни изделия и средства за взривяване.

Припомняме, че за инцидента на 01.10.2014г. на територията на завод „Миджур“, Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд – Видин.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна прокуратура /ВАП/.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на „Миджур манеджмънткънстракшън“ ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е „Видекс“ АД – отговорен за съхранението  и безопасността им.

От представените материали е видно, че след надлежна проверка, са установени случаи на неспазване на специални закони:

– в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите – 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;

– не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

– в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.

На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси.

Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 ЗСВ са ангажирани министърът на вътрешните работи с оглед правомощията за контрол, даване на задължителни предписания, налагане на принудителни административни мерки и на санкции по ЗОБВВПИ и по ЗЗБ, вкл. и в качеството му на председателстващ Съвета за намаляване на риска от бедствия, както и областният управител на област Видин и кметът на община Чупрене във връзка с организационните и ръководни правомощия по ЗЗБ, в т. ч. и по отношение на превантивни мерки за недопускане на бедствия“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.