Последни новини
Home / Законът / ВКС: Наблюдаващият прокурор има право на протест, дори да не се е явявал пред съда

ВКС: Наблюдаващият прокурор има право на протест, дори да не се е явявал пред съда

Defakto.bg

Правомощието на наблюдаващия прокурор да подаде протест срещу съдебния акт, преценен от него като незаконосъобразен, не е обвързано с участието му в съдебното заседание пред съответния местнокомпетентен съд. Това обявява Върховният касационен съд по конкретно дело срещу бившия кмет на Дулово и бивш депутат от ДПС Митхат Табаков, Гюнай Сефер и Росица Милчева.

До произнасянето на ВКС се стига, след като втората инстанция не приема протеста, подаден от наблюдаващия прокурор от СГП, внесъл обвинителния акт, но неучаствал в съдебното следствие пред първата инстанция. С мотива, че този прокурор не е бил легитимиран да иска проверка на първоинстанционната присъда, втората инстанция прекратява производството.

ВКС обаче отменя това определение. На първа инстанция делото е гледано от ОС-Силистра, втора инстанция е Апелативният съд във Варна.

Оправдани на първа инстанция

За конкретното дело от ВКС съобщават:

Митхат Табаков

„С присъдата от 28.09.2017 г. по н.о.х.д. № 14/2017 г. Окръжен съд – Силистра е признал за невиновни и тримата подсъдими (Табаков, Сефер и Милчева – б.р.) по обвинението по чл. 311, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, поради което ги е оправдал за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършители, в качеството си на длъжностни лица, в кръга на службата си, съставили официални документи, в които удостоверили неверни обстоятелства, с цел за бъдат използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства. Митхат Т. е оправдан и по обвинението за това, че в качеството му на лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Дулово, е извършил престъпление по служба, изразяващо се в нарушение на служебните му задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Правилника за прилагане на ЗОП, с цел да набави за другиго облага и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД в размер на 1 223 293,78 лева, както и за Община Дулово, изразяващи се в накърняване на авторитета и доверието в местната изпълнителна власт“.

 

Решението на ВКС

С Решение № 120/12.06.2018 г. по наказателно дело № 397/2018 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя определение № 96 от 16.03.2018 г. на Апелативен съд – Варна по в.н.о.х.д. № 16/2018 г. и връща делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд от стадия на съдебното заседание.

Делото е образувано по протест срещу определението на Апелативен съд – Варна, с което е прекратено производството по в.н.о.х.д. № 16/2018 г., тъй като протестът, въз основа на който е образувано въззивното производство, е подаден от прокурор, който не е легитимиран да инициира проверка на първоинстанционната присъда.

Тричленният състав на ВКС приема, че оспореният съдебен акт прегражда пътя на наказателното производство и поради това подлежи на проверка по реда на Глава двадесет и трета от НПК.

Обвинителният акт, въз основа на който е образувано н.о.х.д. № 14/2017 г. на Окръжен съд – Силистра, е внесен от наблюдаващият прокурор (от Софийската градска прокуратура) по досъдебното производство, като от него е подаден и протестът срещу присъдата на Окръжен съд – Силистра. За да прекрати съдебното производство по делото въззивният съд приема, че подалият протеста прокурор не е участвал в съдебното производство в първата инстанция и не е командирован по реда на чл. 147, т. 1 от ЗСВ, поради което е действал извън правомощията си съобразно правилата на местната подсъдност, ограничени до района на действие на съответната прокуратура.

В мотивите на решението на ВКС, на плоскостта на разпоредбите в ЗСВ и НПК, подробно се анализират правомощията на наблюдаващия прокурор, като се посочва, че с тези правомощия той е овластен от момента, в който е определен за такъв по съответното досъдебно производство, до приключване на делото пред първата инстанция – с изтичане на срока за обжалване на първоинстанционния съдебен акт.

Върховните съдии са категорични, че правомощието на наблюдаващия прокурор да подаде протест срещу съдебния акт, преценен от него като незаконосъобразен, не е обвързано с участието му в съдебното заседание пред съответния местнокомпетентен съд. Протестът срещу първоинстанционната присъда е подаден от лице, което има право на протест и поради това оспореното определение следва да се отмени, а делото да се върне на въззивния съд за разглеждане на протеста по същество.“

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.