Последни новини
Home / Законът / ВСС има нов главен секретар

ВСС има нов главен секретар

Defakto.bg

Силвия Илиева застава начело на администрацията на съвета

Доскорошният служител на ВСС Силвия Илиева е новият главен секретар на Висшия съдебен съвет. Тя бе избрана днес отг пленума на ВСС с внушително мнозинство от 22 „за“.

Конкурент й бе главният секретар на Върховния административен съд Александър Николов. „За“ него обаче гласува само председателят на ВАС Георги Чолаков. А председателят на ВКС Лозан Панов не подкрепи нито един от двамата.

Изборът дойде след пенсионирането на предишния главен секретар Димитър Тончев в началото на годината и по нови правила. Кандидатите бяха пресявани и оценявани от специална седемчленна комисия начело с представляващия ВСС Боян Магдалинчев по изброени критерии и шестобална система (Силивя Иливеа е получила 5,70, Александър Николов – 5,07). А днес претендентите бяха публично изслушани от пленума на ВСС.

Изискванията към главния секретар са за юридическо образование и минимум 8 години юридически стаж, като за окръжен съдия. Заплатата на главния секретар също е равна на тази на съдия в ОС.

Избраната Силвия Илиева дълги години работеше в администрацията на ВСС, бе и.ф. главен секретар след пенсионирането на Славка Каменова, преди да бъде назначен Димитър Тончев. След разделянето на ВСС Илиева премина на работа в администрацията на главния прокурор.

Александър Николов бе съдебен помощник в Софийския градски съд, после във ВАС, накрая стана главен секретар на върховния съд, когато председател му бе Георги Колев. Николов оглавява и Сдружението на служителите в администрацията на органите на съдебната власт.

При изслушването от съвета Александър Николов заяви, че администрацията на ВСС е добре функционираща, но не е добре структурирана, за основна цел посочи създаването на модерна и работеща администрация, ясни критерии за служителите, защото „се работи с хора, не с документи“. Според него в момента числеността на администрацията е доста голяма (чу се за 192 души), но това е заварено положение и изходът е да се преразпределят функции.
На въпрос на Сотир Цацаров за протестите на съдебните служители срещу новите декларации, които трябва да подават по антикорупциониня закон като силна форма на намеса в личния живот, Николов отговори: „Не считам, че служителят следва да декларира данни за други лица, които излизат извън неговото лично пространство“.

На въпрос на Олга Керелска как би реагирал, ако член на ВСС лобира за назначението на служител и обратно – ако кадровик предприема целенасочени действия за дисциплинарното наказване на служител, Николов каза, че за него са водещи уменията и квалификацията, а не роднинствата.
Силвия Илиева, на свой ред, обяви, че кандидатирането й „не е кариерно израстване, а предизвикателство“. Смята, че администрацията трябва да работи в синхрон с членовете на ВСС и разчита функционалният анализ да даде обективна оценка на състоятнието на администрацията.

Обяви се за въвеждане на практика на 6-месечни общи събрания на кадровиците и администрацията за наличните проблеми и решаването им. Както и за подобряване на микроклимата в администрацията.

Заявка да гласува за Николов даде само Георги Чолаков.

Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Вероника Имова, Боян Магдалинчев декларираха подкрепа за Силвия Илиева.

Размяна на реплики за „еманципирането“ предизвика изявление на Лозан Панов. Председателят на ВКС заяви: „Ще гласувам против и двамата кандидати, и двамата не успяха да покажат, че ще могат да изпълняват тази длъжностг. Тя предполага много познания – пример са мъдростта и тактът на предишния главен секретар Димитър Тончев. Повечето от членовете на съвета се изживявавме като работодатели на главния секретар, а, според мен, и двамата кандидати много трудно ще се еманципират от предходната си месторабота“.

Сотир Цацаров реагира веднага: „Като говорите за еманципирането, единият работодател е г-н Чолаков, другият е прокуратурата на РБ, аз. Нямам задръжки да кажа, че ще гласувам за Силвия Илиева. Познавам я, вярвам в професионалните й качества. Проблемът не е кой е предния работодател, а кой колко може и знае. Когато намираш мотиви в работодателите, това е скриване от изразяване на мнение. Що се отнася до еманципирането, дано всеки от нас има качествата и куража да се еманципира кой от работодатели, кой от друго“.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.