Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет поема „твърд курс“ за ведомствените апартаменти

Съдебният съвет поема „твърд курс“ за ведомствените апартаменти

Defakto.bg

Панов обвини Цацаров в двоен аршин

Сериозен завой в политиката си за ведомствените наематели прави Висшият съдебен съвет.

Освен вече известните идеи занапред кадровици, инспектори, директор на НИП да ползват служебния жилфонд на равна нога с магистратите и служителите, а за настаняване да се преценява „общото имотно състояние“ на кандидата, днес бяха добавени и още хард нюанси – незабавно прекратяване на договорите с онези, които са ведомствени наематели повече от 5 г., както и с всички, които имат други имоти в страната, покупки на движими вещи, лизинги, инвестиции за над 10 000 лв. и др. 

Окончателно решение днес не бе взето, но до 15 юли ресорната Комисия по управление на собствеността начело с Евгени Диков трябва да представи предложения за промени в Правилата за ведомствените жилища, в синхрон с изброените.

Ако тези идеи наистина станат факт, нито един от изборните членове на ВСС, на комисиите КАК, както и на Инспектората, не би могъл да кандидатства за ведомствено жилище, а настанените в такива би трябвало да ги напуснат. Същото ще е и със съдиите, прокурорите и следователите от окръжно ниво  нагоре. Най-малкото заради получаваните от тях заплати, които очевидно позволяват покриване на свободен наем при преместване, командироване, изкарване на мандат.

До „завоя“ се стига по конкретен повод (макар и никой да не го признава официално) – масираните медийни атаки срещу изборния член на ВСС Атанаска Дишева,  която е във ведомствен апартамент от 2006 г., като съдия във ВАС, дошъл от Варна, и продължава да обитава жилището и като член на ВСС (в момента има право на това). След подемането на „нейния“ въпрос, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Чолаков внесоха предложения за промени в правилата за ведомствените наематели, а Боян Новански от парламентарната квота ги допълваше днес.

Самата Дишева отговори на всички въпроси и нападки в интервю пред Де факто. А днес не бе на заседанието заради служебна командировка от ВСС във Варна, като е депозирала молба да не бъде персонално обсъждана в нейно отсъствие. И, в интерес на истината, това не се случи.

В същото време обаче на днешното заседание бе напомнена ситуацията с ведомствени наематели от предния ВСС. А председателят на ВКС Лозан Панов директно заговори за двоен аршин.

Какво предлагат Цацаров и Чолаков?

Първо, промяна в правилата да заличи разграничаването на служебния жилфонд според предназначението му – на ведомствен (за временно настаняване на съдии, прокурори, следователи, служители) и на служебен – за задоволяване на жилищните нужди на изборните членове на ВСС, главния инспектор, инспекторите, членовете на КАК, директора и препозавателите в НПИ, които освен че се ремонтирант, се и обзавеждат от бюджета на ВСС.

Второ, да се допълнят критериите за кандидатстване за служебния жилфонд, като освен на наличието на друго жилище в даденото населено място (основно става дума за София) и липса на прехвърлителни сделки през последните 5 г., да се прави и преценка на „общото имотно състояние на кандидата“, за да се види дали той сам не е в състояние да плаща свободен наем.

Цацаров и Чолаков приканват също да се създаде и резервен жилфонд.

Тук председателят на Комисията за управление на собствеността Евгени Диков репликира, че ако се въведат новите условия, никой от изборните членове на ВСС и на КАК, както и магистратите от върховно ниво няма да стане ведомствен наемател. Усъмни се във възможността за резервен фонд и изброи: ВСС разполага със 74 жилища, 52 от тях в момента са заети, а за свободните има 42 кандидати.

Отчете също и че Галя Георгиева от предния ВСС е останала във ведомственото си жилище, тъй като в момента е съдия в апелативния спецсъд. Други бивши кадровици – Румен Боев и Петър Стоянов (той е от по-предния състав) вече са ги напуснали.

 

Добавките „Новански“

Боян Новански изчете списък с още предложения. Сред които: срокът заползване на ведомствено жилище да е само 5 г., след това договорът да се прекратява. Да се прекратят моментално и договорите на ползвателите, които вече са надвишили този срок. Да няма ведомствени жилища при наличие на други имоти, направени инвестиции, покупка на движими вещи, лизинги над 10 000 лв., той като това е годишната цена на наема в София. Да се увеличат ведоствените нанеми, като зависят и от броя на членовете на семейството. Както и да се отмени решението на този ВСС за плащане на хотелите или на свободен наем до 1000 лв. месечно на членовете му без жилища в София.

В момента всички кадровици, дошли от страната, общо те са 6, са на хотел или на свободен наем, плащани от съвета.

Новански спомена и списък с 20 магистрати и служители, които ползват ведомствени жилища над 9 години, но не го изчете.

В него очевидно е Атанаска Дишева, но не само. В списъка са съдии от ВАС и от ВКС, както и прокурори, някои от които са ведомствени наематели още от 2002 г.

Във ведомствени жилища са също главният инспектор Теодора Точкова, зам.-главният прокурор Пенка Богданова и други.

Не вярвам в принципността на главния прокурор! 

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов 

Имах честта да работя с главния прокурор и в предходния ВСС и не съм останал с усещането, че той има нещо против тази практика. За г-н Чолаков приемам, че действа принципно, но за г-н Цацаров не мога да приема, че е така!“, категоричен бе Лозан Панов.

И даде примери. Предходният ВСС през 2016 г. сключи нов 10-годишен наемен договор с члена му Румен Боев, макар мандатът на този състав на съвета да изтичаше. „В имуществената декларация на г-н Боев има поне 10 пункта с притежавани имоти. Темата е разисквана на пленум на ВСС, с участието на главния прокурор. Тогава съм възразил за срока и цената на наема, но не виждам становище на главния прокурор при тази дискусия. А единствените гласували „против“ сме били аз и Соня Найденова“, посочи Панов.

И още – отново през 2016 г. в публикация в „Правен свят“ се изнасят данни за ведомствените жилища, наеми и договори на Румен Боев и на Галя Георгиева (цената за Галя Георгиева е 58 лева месечно), но главният прокурор отново не е реагирал, а цитираните кадровици са подкрепяли позиците му в съвета. Сега, по повод други публикации, които засягат „конкретен колега от ВСС“, следват активни действия. „Свободните хора имат право да мислят различно, аз съм свободен, за главния прокурор не съм сигурен, че е е такъв. И през 2016 г. мислех, че правилата трябва да се променят, ще подкрепя предложението сега. Но се мотивирах защо, според мен, в момента се атакува конкретен човек“, заключи Панов.

За мен не е чест!

Ответната реакция не се забави.

Главният прокурор Сотир Цацапов помоли „да не изпадаме в лични нападки“.

После се обърна към Панов: „С постоянната си фиксация в мен няма да станете по-велик в очите на колегите си. Вие сте толкова свободен, че можете да правите преценки за това кой е честен и кой нечестен, като вие спадате към честните. Спомнете си първата ни среща в „Пирогов“. Някога от вас искал ли съм нещо, правил ли съм нещо, напомнящо манипулация или каквото и да било, свързано с работата? Спомнете си и последния път, когато говорихме нормално като колеги – в моя кабинет, преди избора на Калоян Топалов. Аз винаги ще казвам, че съм работил с вас в два мандата на ВСС, но не и че е било чест за мен!“

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.