Последни новини
Home / Законът / Първото четене на промените в ГПК се провали

Първото четене на промените в ГПК се провали

Defakto.bg

БСП напусна залата в знак на протест, ГЕРБ и патриоти ги обвиниха, че саботирали работата

Обявеното първо четене на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) днес не се състоя.

Става дума за проекта, внесен от депутати от БСП, който променя подсъдността по искове за обезщетения срещу застрахователи и на потребители по адреса на ищците. За неговото спешно приемане призоваха в писмо 84 съдии от Софийския градски съд, зад проекта застана и Висшият съдебен съвет, а във вторник, макар и след обструкции той бе одобрен от правната комисияц

Днес ГПК бе единствената „законодателна“ точка в програмата на парламента, после следваше паррламентарен контрол. Изненадващо обаче в началото на заседанието ГПК бе изместен в дъното на дневния ред от извънредно вкарани точки за второ четене на поправки в Закона за водите и Закона за МВР, както и за освобождаване на шефа на здравната каса Камен Плочев, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Последва реакция. От името на групата на БСП Драгомир Стойнев настоя новите точки да отпаднат или социалистите ще напуснат залава в знак на протест.„Ако вие сте готови със сила да наложите този дневен ред, то ние сме готови да напуснем залата и да ви оставим да си гласувате“, обяви Стойнев. И напуснаха.

Тръгна второ четене на Закона за водите. Но в един момент от трибуната шефът на правната комисия Данаил Кирилов предложи „законодателната“ част на заседанието да продължи до изчерпването на всички точки, включително първото четене на проекта за ГПК, „за да разтоварим Софийския градски съд“. В отговор влезлият Валери Жаблянов от БСП поиска поименна проверка на кворума в залата, след пререкания проверката бе направена, последва почивка и нова проверка, при която таблото отбеляза 106 присъстващи депутати, то ест кворум нямаше.

Председателят Цвета Караянчева се канеше при това положение директно да се премине към парламентарен контрол, но и той бе осуетен. Данаил Кирилов обяви, че и без кворум можели да обсъждат проекти за първо четене – особено този за ГПК, внесен от БСП, но вносителите ги нямало, а „ние държим на присъствието на опозицията“.

Коалиционният партньор Волен Сидеров обвини социалистите, че са саботьори, каза, че били хулиганствали и безчинствали в залата (покрай поставения ултиматум) и настоя за наказания. Изходът, според него, бе: „Да продължим да работим напук на онези, които провалят работата“.

В крайна сметка Цвета Караянчева „премисли“, отмени и парламентарния контрол и прекрати заседанието. С мотива, че всички въпроси към министрите Ананиев, Горанов, Караниколов и Каракачанов били отправени от БСП, а тях ги няма.

От цялата тази галимация днес се натрапи усещането, че на управляващите изобщо не им е до ГПК и проблемите на софийските съдилища.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Един коментар

  1. Стеднли

    Тези ни управляват. Много е добре, а? Оставка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.