Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът прекрати и делото срещу Иван Тотев за зоокъта в Пловдив

Спецсъдът прекрати и делото срещу Иван Тотев за зоокъта в Пловдив

Defakto.bg

Обвиненията са неясни, спецпрокуратурата да ги поправи

Съдия Даниела Костова, докато беше член на ВСС

Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на зоокът в града бе прекратено от специализирания съд. Обвиненията са неясни, правото на защита е нарушено, обяви съдът и го върна на спецпрокуратурата, да се поправи. Решението бе на Даниела Костова, до миналата година член на ВСС.

Обвинението бе представлявано от Димитър Франтишек Петров, зам.шеф на спецпрокуратурата.

Това е пореден гръмък процес срещу „високата корупция“, който катастрофира на ниво разпоредително заседание в спецсъда. В списъка са и делата срещу Трайков, Прокопиев и Дянков, срещу Румен Овчаров, срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца Павел Александров, срещу Румяна Ченалова.

Тотев, заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ в Пловдив Димитър Колев са обвинени за престъпления по служба. Конкретно прокуратурата твърди, че обществената поръчка за изграждането на зоокът в Пловдив е проведена с пряко договаряне в нарушение на ЗОП, без предварително одобрен идеен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка за него. Така била набавена облага от 689 869,70 лв. за избрания изпълнител „Запрянови 03“ ООД, а общината ощетена с въпросната сума.

По тези обвинения миналата година прокуратурата бе поискала отстраняване на Тотев от кметския пост, окръжният съд в Пловдив го отстрани, но апелативният съд отмени това решение. След последните промени в НПК, делото срещу Тотев отиде в спецсъда.

Прокуратурата не е изпълнила задължението си да представи пълно и състоятелно логично правно заключение, обяви днес съдия Костова. И обясни – описана е процедура по възлагане на обществена поръчка за зоокъта, като прокурорът  се е позовал на нарушения по ЗОП и ЗУТ, но не е посочил с кои точно действия подсъдимите са извършили престъплението, за което ги обвиняват. Нещо повече – не е посочено и кое точно отличава описаните в обвинителния акт действия от сходни административни, дисциплинарини или други простъпки. Няма никаква яснота и дали изобщо е извършено реално плащане по въпросната обществена поръчка, то ест има ли в действителност нанесена щета на общината, както се твърди.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.