Последни новини
Home / Законът / И Десислава Иванчева праща жалба в Страсбург за нарушени човешки права

И Десислава Иванчева праща жалба в Страсбург за нарушени човешки права

Defakto.bg

Кметът на „Младост“ упълномощи офиса на Ирен Савова в Прага да я представлява

След Биляна Петрова и Десислава Иванчева изпраща жалба в Евросъда по правата на човека в Страсбург за показната акция „Младост“ и случващото се след нея, научи Де факто. Така на контрола на евросъдиите отиват всички действия на проверяващи, разследващи, а и на състави на специализираните съдилища по шумното дело, обявено от новата „Антикорупция“ и спецпрокуратурата за категоричен техен успех. (След показната акция в центъра на София, при която две жени с часове стоята стояха закопчани с белезници на улицата, последвана от няколко „поправки“ в обвиненията за искания и даван, според прокуратурата подкуп – финално той е 500 000 евро поискани и 70 000 евро дадени, с „редакция“ на датите, когато са правени уговорки и отправяни искания)

Дали е успех, ще научаваме тепърва, вероятно на фона на солидни обезщетения за нарушаване на основни човешки права, гарантирани от Евроконвенцията. Но за безобразията на властите плащаме данъкоплатците, вкупом.

Екипът на Ирен Савова отново в действие

Ирен Савова

Както Де факто писа, пражкият офис на Ирен Савова вече подготвя жалбата до Страсбург на зам.-кмета на „Младост“ Биляна Петрова. Сега неин клиент за Евросъда става и кметът Десислава Иванчева.

По жалбите в офиса в Прага работи профилиран екип от експерти по европейско право,  в който влизат авторитетни юристи от България, Германия, Франция, с научни титли. Основното оплакване е за нарушаване на правото на справедлив процес по чл. 6 от Евроконвенцията. Като фактите се множат – към унизителното и нечовешко отношение по време на показната акция в центъра на София през април, неспазване на правото на ефективна защита и „закъснелия“ достъп на адвокати до Иванчева и Петрова тогава, публичните изказвания на длъжностни лица, предварително внушаващи вината на двете дами, се прибавят и други събития.

Уволнения, белезници, без храна и вода

Например – абсурдното уволнение на Биляна Петрова като зам.-кмет на община „Младост“ в залата на апелативния специализиран съд, докато се разглеждаше прокурорското искане за временното отстраняване – нейното и на Иванчева – от длъжност. Случи се на 7 юни, а съставът на апелативния спецсъд под председателството на Галя Георгиева прекъсна заседанието, за да могат юрисконсулти на общината да дойдат и да връчат заповедта за уволнението на Петрова, издадена от новия и.ф. кмет Румен Русев. Въпреки възраженията й, че е в отпуск, което поставя сериозна въпросителна за легитимността на уволнението. Нещо повече – неясно остана по кои точно правила освобождаването на зам.-кмета се случва в съда?!

На същото заседание същият съд отхвърли изричното искане на Петрова за отстраняване на назначения й от прокуратурата резервен защитник, който дори не знае нейното име, а упълномощените от нея адвокати чинно се явяват на всички заседания и по всички призовки.

Втрещяващо в този ден (въпросният 7 юни) е държането на Иванчева и Петрова с белезници в съдебната зала, докато отговарят на въпроси на журналисти, но не само. Белезниците се свалят само при влизането на съда и щракват отново при всяко прекъсване (в едно заседание, проточило се близо 10 часа). Обичайно подобни драстични мерки се прилагат спрямо особено опасни престъпници, представлящи заплаха за околните. Кого точно са застрашили дамите от „Младост“ не е ясно.

И още – през целия онзи ден двете арестантки, отведени в сградата на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ още от сутринта, до вечерта са държани без храна и вода. Дотам, че на Биляна Петрова й прилошава (след „уволнението“ тя е отстранена от съдебната зала, но стои в конвойната на „Черковна“), а към 19 ч. след скандал и запис в протокола адвокат Ирен Савова все пак успява да предаде на останала в залата Десислава Иванчева кутийка кола и цигари. Как ли ще оцени изброеното Евросъдът в Страсбург?

Председателят на ВКС пита

Лозан Панов

За събитията в апелативния спецсъд на 7 юни своите въпроси е отправил председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Писмото му е адресирано до председателя на апелативния специализиран съд Георги Ушев.

Ето пълният му текст:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН УШЕВ,

Обръщам се към Вас по повод на проведеното на 07.06.2018 г. съдебно заседание по в.н.ч.д. № 227/2018 г., ІІІ въззивен състав, по описа на Апелативния специализиран наказателен съд, в рамките на което е потвърдено протоколно определение от 23.05.2018 по н.ч.д. № 1375/2018 г. на Специализирания наказателен съд за отстраняване на Десислава Иванчева от заеманата длъжност „кмет“ на район „Младост“. Според публикуваната в медиите информация по време на съдебното заседание г-жа Иванчева и заместника ѝ г-жа Биляна Петрова са били с поставени на ръцете белезници.

Употребата на помощни средства спрямо обвиняемите и подсъдимите, на които е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, е регламентирана в чл. 257, ал. 5 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража (ЗИНЗС), а в чл. 114, ал. 1 и ал. 3 от същия закон са изброени случаите, в които могат да бъдат използвани помощни средства, сред които и белезници, спрямо лишените от свобода. Това са случаи, при които съществуват сериозни рискове за сигурността.

Необоснованата употреба на помощни средства представлява нарушение на чл. 3 от ЗИНЗС и на нормата на чл. 3 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, регламентираща забраната на изтезанията, която гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отнасяне или наказание. Според трайната практика на Европейския съд по правата на човека нарушение на цитираната разпоредба е налице, когато мярката води до използване на сила или публичен показ в степен по-голяма от тази, която може основателно да се счита за необходима и пропорционална с оглед на обстоятелствата.

По този повод моля в срок до 18 юни 2018 г. да ми предоставите информация относно причините, наложили употребата на белезници по отношение на г-жа Иванчева и г-жа Петрова по време на провеждане на съдебното заседание.

С уважение,

ЛОЗАН ПАНОВ

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Един коментар

  1. Красимира Тодорова

    Огромна част от гражданите на Младост ще подкрепят кмета си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.