Последни новини
Home / Законът / Лош ден за прокуратурата: Ексздравният министър Илко Семерджиев – напълно оправдан, две други ключови дела – прекратени

Лош ден за прокуратурата: Ексздравният министър Илко Семерджиев – напълно оправдан, две други ключови дела – прекратени

Defakto.bg

Спецсъдът ще се произнесе утре дали „пуска“ обвиненията срещу Петър Москов

Днес бе един лош за прокуратурата ден.

В Софийския градски съд здравният министър и вицепремиер от служебния кабинет „Герджиков“ Илко Семерджиев бе напълно оправдан, а делата срещу ексшефа на НДК Мирослав Боршош и срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за Царските конюшни – прекратени в разпоредителни заседания.

Междувременно в специализирания наказателен съд и.ф. председателят Мариета Неделчева отложи за утре решението си дали да прекрати и знаковото дело срещу друг екздравен министър – Петър Москов от кабинета „Борисов“ -2 за бартера с турските ваксини от 2015 г.

Семерджиев – невинен

Илко Семерджиев

„Невинен“, чете съдия Вера Чочкова по делото срещу Илко Семерджиев, изготвянето на мотивите към присъдата предстои.

Прокуратурата бе обвинила Семерджиев, че като вицепремиер и здравен министър в служебното правителство „Герджиков“, че оказвал натиск и заплашвал с уволнение подчинена. Ставаше дума за шефката на изпълнителната дирекция по лекарствата Асена Стоименова, която, според прокуратурата, е отказвала за назначи посочен от министъра човек за свой заместник заради конфликт на интереси. Тогава, възползвайки се от „властовата си позиция“, вицепремиерът я заплашил с уволнение, пишеше в съобщението за внесения обвинителен акт.

Делото се отчиташе като показател, че хората от властта не са недосегаеми.

След гръмването на новината за обвиняването му, самият Семерджиев я бе коментирал така: Дали на прокуратурата е известно, че уволнението не е заплаха, а правомощие на назначаващия?

Прекратените дела

Веселин Пенев

Шумният казус с продажбата на безценица на Царските конюшни в идеалния център на София, на метри от парламента и от паметника на Васил Левски, роди две дела. По гражданското регионалният министър като представител на държавата поиска прогласяване на нищожност на сделките. То все пак е стартирало на 14 юни, но съдебно-оценителната експертиза не е приета и ще се търси ново вещо лице.

В наказателното дело отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки се търси от бившия областен управител на София Веселин Пенев, а за документно престъпление – на лицензирания оценител Юлия Димитрова.

Веднъж СГС прекрати този процес заради неясни обвинения, но апелативният съд отмени определението. Междувременно последва отвод на съдебен заседател, спечелил конкурс за младши прокурор, както и назначаването на резервен заседател и защитници. Днес съдия Снежина Колева от СГС прекрати делото заради неясни обвинения.

Мирослав Боршош

Със сходен мотив – неясни обвинения и грешки в представените изчисления съдия Стефан Милев прекрати и делото срещу Мирослав Боршош и още двама за нецелево разходвани над 3 млн.лв. за НДК.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Един коментар

  1. ВЧЕРА БЕ ПРЕКРАТЕНО И ДЕЛОТО СРЕЩУ НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ ИВАН БОРИСОВ ТО
    НЯМА ДЪРЖАВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.