Последни новини
Home / Законът / Обвинител №1 на Словения е на посещение у нас

Обвинител №1 на Словения е на посещение у нас

Defakto.bg

Главният прокурор на Република Словения Драго Шкета е на официално двудневно посещение в София по покана на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи пресцентърът на ПРБ.

В програмата на визитата са планирани срещи с министъра на правосъдието Цецка Цачева, с представляващия ВСС Боян Магдалинчев и членове на прокурорската колегия, както и с председателя на ВАС Георги Чолаков.

Г-н Драго Шкета е придружаван от Върховния прокурор Харей Фурлан – ръководител на Специализираната прокуратура, г-н Лука Молик от Специализираната прокуратура и г-жа Анита Ветерник, прокурор към Администрацията на Главния прокурор на Република Словения.

Словенските гости ще се срещнат и с административния ръководител на Апелативна прокуратура –Пловдив г-н Иван Даскалов.

Основни теми в разговорите са новата Европейска прокуратура, двустранното сътрудничество в противодействието на тероризма, корупцията и борбата с трансграничната организирана престъпност.

Това е трета среща между главните прокурори на двете страни след посещението на главния прокурор  Сотир Цацаров в Любляна през март т.г. и на словенския му колега през 2016 г. в София и е продължение на добрите професионални отношения между прокуратурите на България и Словения,

По време на визитата през март 2018 г. бе подписан Меморандум за сътрудничество между българската и словенската прокуратури.

 Драго Шкета встъпва в длъжност на 4 май 2017 г. на 48 години, което го прави най-младият главен прокурор в историята на Словения. Преди това оглавява Окръжната прокуратура във втория по големина град в страната Марибор. Професионалната му кариера е свързана с дела по тежки икономически престъпления и международната правна помощ.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.