Последни новини
Home / Законът / Във Видин: Делото за взрива в „Миджур“ приключи с оправдания

Във Видин: Делото за взрива в „Миджур“ приключи с оправдания

Defakto.bg

И четиримата подсъдими за трагедията са невинни, реши Окръжният съд

Делото за трагедията в завод „Миджур“ на 1 октомври 2014 г., когато взрив буквално изпелели 15 души, а трима бяха ранени, приключи на първа инстанция с оправдателни присъди.

„Невинни“, чете Окръжният съд във Видин и за четиримата подсъдими: Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова. Прокуратурата им търсеше отговорност за професионална непредпазливост, довела до гибелта на 15 души.

Валери Митков тогава бе собственик на завод „Миджур“, неговият син Емил Митков също бе изпепелен. Той е бил и проектант на цеха, в който при утилизиране на противопехотни мини, избухва взрива. Освен за причиняване на смъртта и раняването на други трима души, той бе обвинен и за документно престъпление.

Палма Иванова е инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд“ в завода.

Ивелина Бахчеванова е било директор в ресорното за сделките с оръжия и боеприпаси Министерство на икономиката, както и секретар на междуведомствената комисия. Винена е за престъпления по служба.

Божидар Василев е началник на служба КОС, дал разрешение за утилизирането на мините.

Няма умишлено взривяване, нито „външна“ намеса, причина за трагедията е случайно възпламеняване поради пълно неспазване на правилата за съхраняване на взривни вещества, твърдеше обвинението. По делото бяха работили 19 следователи, назначени множество експертизи, извършени експериментални взривявания.

Отделно пред съда са разпитани близо 200 свидетели, 40 експерти, конституирати са 48 частни обвинители, наследници на загиналите.

Делото се гледаше във Видин по разпореждане на ВКС след масови отводи на магистратите. А резултатът е красноречив – въпреки многото следователи, експертизи и прочее вините очевидно не са били доказани.

Впрочем, още след трагедията бе станало ясно – налице е верига от безхаберия на властите.

Неотдавна за завод „Миджур“ се заговори отново от прокуратурата, която даде спешни предписания за вземането на мерки за безопасност запади струпването на боеприпаси там.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.