Последни новини
Home / Законът / Кой да предлага разкриване, закриване, трансформиране на съдийски щатове?

Кой да предлага разкриване, закриване, трансформиране на съдийски щатове?

Defakto.bg

Две комисии ще имат тези правомощия, препотвърди ВСС

Един ключов за работата на Висшия съдебен съвет въпрос – този за разкриването, закриването, трансформирането на щатовете за магистрати сблъска позициите в съдийската колегия днес.

От февруари тази година, когато бяха приети новите правила за работата на колегията, с тези правомощия вече разполагат две комисии – Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и комисията по съдебна карта, натовареност и съдебна статистика. В предния съвет предложения за щатовете можеше да прави само КАК, това е и нейна основна дейност по закон. Окончателните решения се вземат с гласуване от пленума на ВСС – и за съдиите, и за прокурорите и следователите.

Любопитното бе, че въпросът бе подет днес по инициатива на КАК, която настоява щатната дейност на комисията по натовареността да бъде прекратена. В същото време миналата седмица председателят на „натовареността“ Даниела Марчева бе внесла предложение за друга промяна в правилата, която пък щеше да доведе до смяна на властта в КАК.  Днес това предложение липсваше от дневния ред.

Конкретното настояване на КАК пък бе да отпаднат два текста от правилата за работа на съдийската колегия (чл. 22, ал.2, т. 5 и 6), които дават на комисията по натовареността правомощието при закриване на или намаляване на числеността на съдилища да предлага разкриване на нови щатове в други съдилища. Както и да инициира решения за трансформиране на свободни щатни длъжности, разкриване на нови и съкращаване на незаети длъжности за съдии, административни ръководители и техни заместници. Мотивът на КАК е, че с „раздвояването“ на щатните правомощия дейността на коисията по атестирането и конкурсите се обезсмисля и обезличава.

В същото време КАК е уникална и е единствената комисия на ВСС, чийто избор, правомощия и мандат са описани в закона. Нещо повече – в нея освен кадровици влизат и действащи магистрати, избирани от пленумите на двете върховни съдилища.

„Предложението на КАК е несъстоятелно, абсолютно произволно и необосновано“, обяви Даниела Марчева.

Изобщо не е така, контрира зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев. „Имам усещането, че част от колегите възприемат КАК като част от администрацията на съвета, която ги обслужва. А това е единствената комисия, в която има пряко професионално представителство, чиито членове се избират от пленумите на върховните съдилища и не са случайни хора. Усещането за себедостатъчност беше типично за други съдебни съвети, надявам се да не стане типично и за този“, обяви Шекерджиев.

Лозан Панов го подкрепи.

След гласуване с 9 срещу 3 гласа (на Панов, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев) обаче колегията отказа да променя правилата.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.