Последни новини
Home / Законът / „Парламентарен контрол“ във ВСС за промените в ГПК: Има ли натиск върху съдии за ревизия на текстовете?

„Парламентарен контрол“ във ВСС за промените в ГПК: Има ли натиск върху съдии за ревизия на текстовете?

Defakto.bg

Своеобразен „парламентарен контрол“ по въпросите за промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и за новата съдебна география имаше днес в съдийската колегия на ВСС.

Ставаше дума за проекта за ГПК, внесен от депутати от БСП по предложения на столични съдии, които предвиждат промяна на подсъдността на исковете за обезщетения срещу застрахователи и по искове на потребители. Макар че миналата седмица поправките минаха през правна комисия, разглеждането им за първо четене в пленарна зала бе осуетено.

Питанията бяха отправени от Даниела Марчева и Боряна Димитрова към Лозан Панов.

Конкретно Марчева се интересуваше дали е имало проведена среща с магистрати от софийските съдилища в присъствието на председателя на ВКС, на която върховни съдии са настоявали за пренаписване на поправките. Цитира конкретно и съдията от Гражданската колегия на ВКС Емануела Балевска. Пред правната комисия тя, изказвайки личното си мнение, бе критична към предложените промени за местната подсъдност. Становището на двете колегии на ВКС – Гражданска и Търговска е принципно „за“ поправките и бе представено от Емилия Василева.

В подкрепа на внесения проект днес Даниела Марчева цитира статия по въпроса на Иван Брегов, публикувана в Де факто, както и подкрепата на съдиите от страната, които всъщност ще бъдат натоварени с делата срещу застрахователи и по искове на потребители.

В отговор Лозан Панов обяви, че на 13 юни в Съдебната палата е имало среща със съдии от СГС, председателя и зам.-председателите на СРС, ръководството на Софийския апелативен съд, участници в работната група в правосъдното министерство за ГПК, в негово присъствие и на заместниците му (ръководители на Гражданската и Търговската колегии).

„Срещата има своята причина, а тя бе да бъде подчертана подкрепа от страна на ВКС на идеята, че само добре обмислените законодателни промени, внесени в точния момент в Народното събрание, могат да доведат до разрешаване на проблемите с натовареността на СГС като основно правораздавателно звено на системата“, обяви Панов. После поясни – не е имало ултимативни искания и предложения за промяна на текстовете в проекта, а „забележки по предложените редакции от тях“. От което се разбра, че може би се е имало предвид промени между първо и второ четене. Но не бе казано ясно.

Даниела Марчева призова председателя на ВКС да каже своето становище по проекта като Първо съдия, а да не се крие зад институцията. И призова „да направим всичко възможно да няма изненадващи редакции на този проект, които могат да го провалят“.

Тук Цветинка Пашкунова призова: „Избрани сме да решаваме проблеми на системата, а не да създаваме такива. Имаме сериозен дневен ред, а се занимаваме с разпити и снемане на обяснения. Не разбирам какво е значението на мнението на председателя на ВКК, изпратили сме нашето статновище и наши представители в правна комисия. да вървим по дневния ред и да вършим работата, за която сме се събрали“.

На питането за Боряна Димитрова за визията му новата съдебна карта, Лозан Панов обяви, че има специализирани комисии, предлагането на визии е работа на техните членове и настоя те да не бягат от отговорност и да я прехвърлят върху него.

„И аз настоявам да спрем да вдигаме лозунги и да започнем да работим, единствено от вас искаме да дадедете и своята визия, защото иначе утре ще дадем нашите предложения и вие отново ще сте против“, отвърна Димитрова.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.