Последни новини
Home / Законът / Делата срещу застрахователи и по искове на потребители – по адреса на засегнатите, гласува НС

Делата срещу застрахователи и по искове на потребители – по адреса на засегнатите, гласува НС

Defakto.bg

Проектът за промени в ГПК бе приет на първо четене

Занапред исковете за обезщетения срещу застраховател, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи да се предявяват по постоянния адрес на увредения или по местонастъпването на събитието. Исковете на потребители и срещу потребители също се предявяват пред съда, в чийто район е постоянният адрес или седалище на потребителя.

Тези промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), предложени от депутати от БСП, бяха гласувани днес на първо четене в парламента. “За” гласуваха 110 депутати, нямаше нито едно изказване против. От ГЕРБ и Обединени патриоти обаче дадоха заявки за редакции за второ четене. Най-вече – че време да се сложи край на решенията за преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата на парче и да се представи новата съдебна карта. Нещо, от което упорито странеше предният ВСС, няма знаци за подобна готовност и в действащия съвет.

До днешното гласуване се стига, след като миналия петък първото четене на ГПК бе провалено. А междувременно 84 съдии от Софийския градски съд в писмо до парламента и ВСС настояха за спешно разглеждане на промените. На заседание на пправната комисия бе посочено, че половината от гражданските дела в СГС са по искове срещу застрахователи, такива са и 1/3 от гражданските делав столичния апелативен съд, в същото време 80 % от ищците не са от София.

С промяната подсъдността на тези искове според адреса на ищеца или настъпването на събитието става задължителна, а не алтернативна, както беше от края на миналата година.

“Целта е да се осигури лесен, евтин и ефективен достъп до правосъдие. Така че дела за катастрофа на Петолъчката край Сливен да не се гледат в София например”, обяви от името на вносителите Крум Зарков (БСП). Отете също, че половин година след въвеждането на “алтернативната” подсъдност делата остават в София. Заговори и за постигнат консенсус между различните политически сили в НС по въпроса.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че е бил изненадан от числата, свързани със застрахователните дела в София. Не пропусна обаче да “ухапе” съдиите от СГС, подписали писмото до парламента, задето настоявали депутати да отидат при тях в Съдебната палата. “Очевидно е, че по този проект ще имаме технически дебат, който да доведе до най-добрата и коректна редакция. Но продължаваме да очакваме въпросите за натовареността да не се решават на парче, а да видим цялостната картина и вече изработена карта за натовареността и разпределение на делата”, заключи той.

Христиан Митев от Обединени патриоти се обяви за въвеждане на възможността исковете да се предявявават не само по постояненния, но и по настоящия адрес на ищците, което бе препоръчано и в становището на ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Люксембург ще решава дали незрящо лице може да бъде съдебен заседател по наказателни дела

Очакват се  решения  по преюдициални запитвания на Върховния административен съд и на Специализирания наказателен съд. …

Предстоящо: Съдът на ЕС ще се произнесе по питане на Апелативен съд Варна за конфискация на средства от престъпна дейност

  В четвъртък,  21 октомври,  Съдът на ЕС ще се произнесе по съединени дела C-845/19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.