Последни новини
Home / Законът / Европейски съдии: Обръщането на гръб на мигрантите е отказ от ценностите на ЕС

Европейски съдии: Обръщането на гръб на мигрантите е отказ от ценностите на ЕС

Defakto.bg

Обръщането на гръб на мигрантите, подгонени от собствените си държави и потърсили пристанище в ЕС зачертава и обезсмисля прокламираните общи ценности, на които се крепи съюзът.

Това заявява в декларация Европейската асоциация на магистратите за демокрациая и свобода МЕДЕЛ по повод отказа на властите в Италия да допуснат до своите пристанища спасителния кораб Аквариус със 629 мигранти на борда. Испания се съгласи да го приеме.

Ето декларацията на МЕДЕЛ за ценностите, солидарността и европейската общност:

„МЕДЕЛ счита, че недопускането на спасителния кораб „Аквариус“ да акустира на италианска територия сериозно накърни ценностите, на които се основава духовното и морално наследство на Европейския съюз.
Човешката трагедия на настоящите миграционни потоци, които се случват ежедневно в Средиземно море, призовава Европа и нейните държави-членки да изпълнят обещанията, залегнали в Хартата на основните права на ЕС: ангажиментът да се постави личността в центъра на действията на Европейския съюз; отговорността и задълженията по отношение на другите лица, човешката общност и бъдещите поколения, така че всеки да може да се радва на своите
основни права.
МЕДЕЛ, както и много пъти в миналото, припомня, че от такъв ангажимент произтича солидарността, като неделима и универсална ценност на Европейския съюз.
Солидарността не е просто намерение или утопия: това е пътят, по който Европа и всички държави-членки се ангажират да следват, за да защитят неприкосновеността на човешкото достойнство. Отказът да се разреши достъпът до италианските пристанища на спасителния кораб „Аквариус“, превозващ 629 бежанци и мигранти, спасени с приноса на италианската брегова охрана, включително 123 непридружени малолетни и 7 бременни жени, има за ефект,
че съдбата на няколко души, търсещи убежище бе оставена на несигурния резултат от призива за „човешка солидарност“, отправен към други европейски държави, в името на сигурността и превъзхождащ националните интереси.
МЕДЕЛ счита, че позоваването на „задължение за солидарност“ между всички държави-членки, за да оправдае затварянето на пристанищата за спасени мигранти в морето, представлява морална инверсия на тази стойност, която противоречи на задълженията, произтичащи от международната правна рамка и принципи, които дават приоритет на спасяването на живота.
МЕДЕЛ винаги ще подкрепя онези, които дори рискувайки живота си за спасяване на лица в опасност в Средиземно море, отстояват тези принципи. Ето защо, МЕДЕЛ номинира НПО Proactiva Open Arms като кандидат за тазгодишната награда на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за правата на човека „Вацлав Хавел“.
Решението на испанското правителство за прекратяване на неприемливата несигурност на мигрантите, за собствената им безопасност, потвърждава този приоритет и ценността на солидарността, която изисква Европа и всички държави-членки да подкрепят държавите на фронтовата линия на миграционните потоци и да съдействат на спасителните действия, както и
при приемането на лица, търсещи убежище.
Хуманитарните действия ни връщат в единствените граници, които никога не трябва да бъдат преминавани: не тези, които са съпроводени с инструментариума на страха, за да защитят „суверенните“ държави, а тези на Европа като общност на права, равностойно достойнство и равни възможности за всички.“

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.