Последни новини
Home / Законът / „Компромис“ в АПК: Касационните дела във ВАС – ту открити, ту закрити

„Компромис“ в АПК: Касационните дела във ВАС – ту открити, ту закрити

Defakto.bg

Пленумът на върховния съд и Асоциацията на административните съдии в разнобой

Касационните дела на Върховния административен съд ще се разглеждат ту в открити, ту в закрити заседания. До този „компромисен“ вариант на една от най-конфликтните промени в Административнопроцесуалния кодекс стигна днес правната комисия „по принцип“.

Както Де факто писа, предното заседание приключи с размяна на всякакви аргументи „за“ и „против“ основен принцип за публичността на правораздаването и възможностите за нейното ограничаване. Тогава депутатите показаха преобладаваща склонност да „закрият“ касационните производства във ВАС, но не стигнаха до гласуване.

Компромисът

А днес дойде нов вариант, предложен от Иван Тодоров. За разлика от първоначалното предложение (вносители Данаил Кирилов и група, работили заедно с Тодоров), което въвеждаше принципно „закрити“ съдебни заседания в касационното производство пред ВАС, новият вариант се оказа „компромисен“.

А именно: Когато делото се разглежда от тричленен състав на ВАС, той с определение решава дали ще е в открито или закрито заседание, като определението не подлежи на обжалване. Ако обаче страна поиска открито заседание, съдът е длъжен да го насрочи. Задължително открити са заседанията на петчленните състави (касационна инстанция по дела на ВАС), както и когато касационната е единствената съдебна инстанция.

Разнобоят

По това предложение самите съдии изпаднаха в разнобой.

От името на пленума на ВАС, обявил се категорично против всякакви варианти за „закрити“ дела с голямо мнозинство (67 от 72 присъствали), председателят Георги Чолаков застана на тази позиция. А съдия Теодора Николова от ВАС напомни, че в люлката на административното право Франция правосъдието е открито, като принцип касационният административен процес е публичен и в Европа изобщо, изключения се допускат само за защита на обществената сигурност или личния живот на гражданина.

От името на Асоциацията на административните съдии обаче Любомир Гайдов (също съдия от ВАС) се обяви за компромисния вариант. Според Гайдов новият текст е „добър и приемлив“, не се въвежда принцип на закрито заседание, а се „дава възможност на съда да прецени как да процедира, за да създадем условия и възможност за повишаване на доверието в правосъдието. Практиката, живият живот ще покаже дали ще разширяваме хипотезата на закритите заседания или не“. Изненадващо, съдии уточниха пред Де факто, че Асоциацията на административните съдии няма подобни становища по този текст на АПК и не е упълномощавала зам.-председателя си Гайдов да ги подкрепя. Оказа се обаче, че това е решение на Управителния съвет на организацията.

Дебатът

Хамид Хамид от ДПС декларира подкрепа за „компромиса“.

Пенчо Милков от БСП възрази: „Не знам дали ще укрепим доверието в системата със закрити заседания, според мен е обратното“.

Включи се Данаил Кирилов, остро. “ Въобще не вярвам на становището, заявено от пленума на ВАС, но е написано. Не ме прекъсвайте, защото ще ви изгоня от заседанието! (репликата бе към съдия Николова от ВАС) . Не ви нападам, не ви обвинявам в лицемерие, но ако започнете да работите по другия ред, то може би ще ви се промени. Дайте тогава гаранция, че плътни 10 минути ще ни слушате, страните! Да вземем да въведем англосаксонското право с журито, където всеки актьор ще е най-добрият пледиращ адвокат!“

Крум Зарков от БСП опонира: „Изумява ме лекотата, с която зачертаваме основен принцип за публичността на правораздаването и то без никаква причина. Неперкъснато разгеждаме публичността на процеса като нещо, което засяга единствено съдията и страната, но административинят процес засяга много повече хора, всички ни“.

Нищо не засекретяваме, прави се за бързина, която е в обществен интерес, бе възгледът на Хамид Хамид.

Кирилов призна обаче, че новият текст го „притеснява“, бил дълъг и описателен. И се стигна по поредица от „принципни“ гласувания. „Принципно“ всички без БСП се оявиха за въвеждане на „закрити“ заседания и после все така принципно гласуваха, ме в касационното производство пред ВАС заседанията ще са ту открити, ту закрити.

Административното правораздаване – в топ 3 на ЕС по бързина

Междувременно, на базата на информационното табло на ЕС, от Върховния административен съд дойде следната информация (която поставя поне под въпрос аргументите за „забързването“ на съда):
„Административното правораздаване в България се нарежда на престижната трета позиция в ЕС по бързина на разглеждане на делата на първа и втора инстанция, като за последната година се изкачва с едно място напред. Пред страната ни по бързина на административния процес са само Унгария и Естония, а зад нас са страни като Румъния, Швеция, Люксембург, Латвия и Финландия. Това показват последните данни от Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2018 г., публикувани в края на май т.г. В анализа се прави сравнителен преглед на независимостта, качеството и ефикасността на правосъдните системи на държавите — членки на ЕС.
Информационното табло е част от използвания от ЕК инструментариум за мониторинг на съдебните системи на държавите членки, заедно с европейския семестър, Рамката относно принципите на правовата държава, Механизма за сътрудничество и проверка и производствата за установяване на нарушения. Комисията също така смята, че за доброто финансово управление на предоставяните от ЕС средства от страна на държавите членки е необходима ефективна съдебна защита от независими съдилища.“

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.