Последни новини
Home / Законът / Българският хелзинкски комитет осъди ДАНС

Българският хелзинкски комитет осъди ДАНС

Defakto.bg

Агенцията за национална сигурност не изпълнява съдебно решение

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) след повторен отказ за предоставяне на обществена информация, този път в нарушение на решение на Върховния административен съд (ВАС). Случаят поставя на дневен ред тревожния въпрос дали ДАНС е над закона и как агенцията, която трябва да защитава българската държава, може да направи това адекватно, ако нарушава законите ѝ и демонстрира пълно пренебрежение към установения правов ред, съобщават от БХК.

Случаят

През 2014 г. на основание Закона за достъп до обществена информация БХК иска от ДАНС информация за: а) броя направени от териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на ДАНС искания до съда за използване на СРС през 2013 г.; б) броя уважени от съда искания за използване на СРС през 2013 г.; в) броя на лицата, по отношение на които съдът е разрешил използването на СРС от ДАНС за 2013 г.

С решение на председателя си ДАНС отказва тази информация под предлог, че била служебна тайна, а разпространяването ѝ било забранено и по Закона за СРС. ДАНС твърди, че информацията е класифицирана по т. 25 от Списъка на категориите информация, подлежаща на класификация като служебна тайна в ДАНС, а именно: „Информацията при осъществяване на координация и взаимодействие с представители на съдебната власт, във връзка с извършваната оперативно-издирвателна дейност.“

Няма правни основания да бъде засекретена исканата статистическа информация, тъй като тя не съдържа данни за отделни случаи, по които ДАНС работи. В същото време е важно българското общество да е информирано за цялостната дейност на агенцията. Две последователни съдебни решения на АССГ и на ВАС в края на 2015 г. задължават агенцията да предостави тази информация. Тя обаче отказа да изпълни съдебното решение. В резултат БХК повторно завежда дело, спечелено и на двете инстанции.

Тревожно е, че една агенция, подчинена на Министерски съвет, създадена с цел да защитава националната сигурност, систематично не спазва не само законови разпоредби, но и съдебни решения. С тези си действия агенцията застава срещу интересите на българските граждани, които са лишени от правна сигурност. Държава, в която съществува орган на власт, поставящ се над закона, следва сериозно да промени политиката си и да възстанови върховенството на правото”, коментира адвокат Адела Качаунова, директорка на правната програма на БХК.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се е произнасял, че българското право не съдържа достатъчно гаранции срещу риск от злоупотреба, който е присъщ на всяка система на тайно наблюдение. През 2013 г. беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства именно за да отговори на осъждането на страната от ЕСПЧ. Но и на него вече му отказват достъп до материали, свързани с искания за СРС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.