Последни новини
Home / Законът / Международна конференция за СЕТА в Софийския университет

Международна конференция за СЕТА в Софийския университет

Defakto.bg

Международна конференция, посветена на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА, ще се проведе утре в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Организатори са Юридическият факултет на СУ в сътрудничество с Юридическият факултет на Aristotle University of Thessaloniki.

„Наскоро Конституционният съд на България реши, че СЕТА не предвижда прехвърляне на конституционни правомощия, поради което българският парламент може да го ратифицира по общия ред. Това открива пътя за ратификацията на Споразумението и от България. Трябва да се отбележи обаче, че това споразумение вече се ползва от предварително приложение, което предизвиква остри реакции, най-вече в гражданското общество и сред работещите в Европейския съюз. Прави ли са?“, анонсират форума организаторите.

И още: „СЕТА е споразумение, предназначено за двустранно отваряне на пазарите на Европейския съюз и Канада, така че тези два много високо развити региона на света да повишат конкурентоспособността си и така да превъзмогнат начин предизвикателствата на глобализацията. Никога до сега не е бил по-актуален въпросът, след неуспешно проведената в началото на месеца конференция на правителствените ръководители на странните-членки от Г-7. САЩ под ръководството Доналд Тръмп затварят пазарите си с защитни мерки. Европейският съюз и Канада не следват тази политика. Действат ли правилно?“

Конференцията ще се проведе в зала 272 на Софийския университет от 17 часа на 22 юни.

Ще бъдат представени експертни становища от утвърдени специалисти от ЕС и Канада относно предимствата, които СЕТА  осигурява за икономиките на ЕС и Канада. Акцентът ще бъде поставен върху въпроса за инвестициите и решаването на инвестиционните спорове чрез международен арбитраж. Следва да се припомни, че България е изправена пред серия арбитражни обжалвания от чужди инвеститори, които се оплакват от промените в институционната и правната рамка в страната. Тези въпроси вече се третират по различен начин, след споразуменията за свободна търговия от ново поколение, каквото е СЕТА, заявяват организаторите.

Ще участват заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и Посланикът на Канада в България, Н. Пр. Kevin Hamilton.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.