Последни новини
Home / Законът / Може ли аудиозапис да е доказателство в дисциплинарно дело?

Може ли аудиозапис да е доказателство в дисциплинарно дело?

Defakto.bg

„Тримата големи“ с единна позиция

Допустимо ли е присъединяването на аудиозапис от заседание на комисия на ВСС като доказателество в дисциплинарно производство срещу магистрат?

Този въпрос бе поставен днес пред пленума на Висшия съдебен съвет от Боян Новански. Поводът е конкретно дисциплинарно дело срещу съдия, докладчик по което е самият Новански.

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов – на една позиция днес

В крайна сметка отговорът, даден от пленума на ВСС с 11 срещу 10 гласа бе, че е недопустимо той да се произнася по подобни въпроси. Забележително, на тази позиция едновременно застаха и „тримата големи“ в Темида – Лозан Панов (предложил този отговор), Георги Чолаков и Сотир Цацаров.

А, по предложение на Сотир Цацаров кадровиците допълниха, че конкретната

Председателят на ВАС Георги Чолаков – съгласен с тях

преценка се прави от конкретния дисциплинарен състав по конкретното дело. Тук гласовете бяха 20 на 1 – само Драгомир Кояджиков се оказа несъгласен.

От предшествалите гласуванията пояснения се избистри следния казус. Дисциплинарно разследван съдия (името му не бе цитирано) е поискал отвод на двама от тримата членове на дисциплинарния му състав – Атанаска Дишева и Олга Керелска. Мотивът е бил, че на заседание на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) двете дами, които са нейни членове, са направили негативни изявления за привлечения съдия по повод атестирането му, позовавайки се и на факти от дисциплинарното дело. От което биха могли да се направят изводи за предубеденост, за това въпросният съдия поискал представяне на аудиозапис от въпросното заседание на КАК като доказателство в дисциплинарното производство.

Тук, по питане на Цацаров, последваха уточения, че аудиозаписите от заседания на комисиите се правят за улеснение, без да са регламентирани в правила.

А Атанаска Дишева заяви, че няма притеснения за нищо, казано от нея. Но принципно ще гласува против каквото и да е решение, тъй като смята, че нито пленумът на ВСС, нито неговите комисии имат тълкувателни правомощия. В същото време кадровиците от дисциплинарните състави са достатъчно грамотни да вземат своите решения.

Даниела Марчева каза, че според нея няма никакви ограничения за използването на такива записи, без значение дали са регламентирани или не, понеже те са електронни доказателства според ГПК.

Лозан Панов предложи пленумът да отклони въпроса като недопустим. Последваха гласуванията.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.