Последни новини
Home / Законът / Окончателно в АПК: Нова подсъдност за индивидуалните административни актове

Окончателно в АПК: Нова подсъдност за индивидуалните административни актове

Defakto.bg

ВАС ще е първа инстанция, ако се упражнява държавна власт

Преди да е приключило окончателното му разглеждане в правна комисия, проектът за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) влезе и в пленарна зала за второ четене. А депутатите окончателно гласуваха важни изменения.

Най-голямата новина е за смяна на подсъдността по масовите административни дела срещу индивидуални административни актове. По предложение на Крум Зарков и депутати от БСП, парламентът записа: тези дела ще се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочените в акта адресати (чл. 133, ал.1). Когато те са повече от един и с различни адреси и седалища, но в рамките на един съдебен район, компетентен е административният съд в района на териториалната структура на органа, издал акта. И само когато тези условия не са налице, делото отива в административиня съд по седалището на органа, издал акта (чл. 133, ал.2).  

На практика това означава разсредоточаване на въпросните дела из 28-те административни съдилища в страната и край на струпването им в София и още 4 града, както е в момента. Палитрата на индивидуалните адмиинстративин актове е богата: от уволнения и наказания в дъравната служба, до актове на данъчни и т.н.

Депутатите „стесниха“ и кръга от делата, гледани от Върховния административен съд като първа инстанция – предложенията за това бяха на Данаил Кирилов (ГЕРБ) и група, след тълкувателното решение на Конституционния съд. Така в АПК се записва, че ВАС е първа инстанция по актовете на премиера, министрите, МС, издадени при упражняване на конституционните им правомощия по ръководство и осъществяване на държавното управление. В случаите, предвидени в закон, както и когато тези органи са делегирали правомощията си на съответните длъжностни лица, издадените от тях административни актове се оспорват пред съответния административен съд.

А окончателните промени за „мълчаливото съгласие“, което бе въведено като мярка срещу бездействието на администрацията, гласят:

В предвидените в закон случаи непроизнасянето в срок се смята за мълчаливо съгласие да се издаде акт със съдържанието, поискано от заявителя. С индивидуалния административен акт, изразен чрез мълчаливо съгласие, не може да се създават задължения и да се засягат права и законни интереси на граждани и организации, различни от заявителя. В случай, че административинят орган е дал указания за отстраняване на нередовности в искането на заявителя, срокът за произнасяне започва да тече от датата на отстраняване на нередовностите. Съдържанието на мълчаливото съгласие се установява като идентично със съдържанието на подаденото искане и това съдържание се посочва в декларацията до органа. Редът и условията за удостоверяване и за оспорване на мълчаливото съгласие се уреждат в специални закони (чл. 58, ал. 4 АПК).

Идната седмица разглеждането на АПК за второ четене продължава – и в правна комисия, и в пленарна зала.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Един коментар

  1. Стеднли

    Мълчаливо безумие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.