Последни новини
Home / Законът / Проверки, оценки и търсене на отговорности след поредното бягство на затворник (допълнена)

Проверки, оценки и търсене на отговорности след поредното бягство на затворник (допълнена)

Defakto.bg

Сотир Цацаров иска законови промени

След вчерашното бягство на затворник в Ловеч, в Министерството на правосъдието тече проверка, както и преоценка на закона. Това заяви Цецка Цачева пред журналисти днес.

Главният прокурор Сотир Цацаров

А главният прокурор Сотир Цацаров директно се обяви за законови промени, които за ограничат възможностите за преминаване от по-тежък към по-лек режим на изтърпяване на наказанията и за строг регламент при работа на лишени от свобода на външни обекти.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви в парламента, че е готов да си даде оставката, ако премиерът Борисов му я поиска. МВР е ведомството, отговорно за издирването на бегълците.

Осъденият на 13 г. за блудства и измами Борис Иванов, доизлежаващ наказанието си в затворническо общежитие от открит тип, вчера сутринта се „отклони“, сиреч избяга, от обекта, на който работи. А от последвали изявления на зам.-правосъдния министър Николай Проданов се разбра, че охраната на работещите лишени от свобода е оставена на работодателите им.

Отговорността за охраната на затворниците, които работят на открити обекти, не може да е само на работодателя. Държавата също трябва да има отговорности, обяви днес министърът Цецка Цачева. Затова се правела и оценка на закона.
От вчера има и проверка дали договорът с фирмата, наела Иванов, е редовен и дали са спазени всички изисквания. А на място в Ловеч върви инспекция как е определен лекият режим на този затворник.
Цачева посочи също, че ще бъде проверено и как е настанен в общежитието край Ловеч и кой е преценил, че той е подходящ за тази работа, за която е бил нает.
Правосъдният министър обаче напомни, че възможността осъдените да работят е най-силният начин за социализация и за това полагането на труд трябва да се стимулира. Но – при затегнат контрол.

Днес депутатите от „БСП за България“ настояха в парламента да се явят министрите Валентин Радев и Цецка Цачева, за да дадат повече информация за случаите на избягали затворници. Според левицата от април досега са се „отклонили“ пет човека. „Почваме да си мислим, че управляващото мнозинство е време да се отклони от изпълнителната власт“, обявиха от БСП. Онзи ден те внесоха и вот на недоверие за провала на управлението на в сектор „сигурност“.
В парламента зам.-правосъдният министър Николай Проданов заяви, че е възможно грешна преценка от ръководството на затвора в Ловеч да е една от причините за вчерашното бягство. Проданов каза пред депутатите, че в момента няма законови правомощия от ръководството на затворите да се извършват издирвателни мероприятия извън местата за лишаване от свобода.
Но имало тенденция за намаляване на отклонилите се от затворническите общежития от открит тип.

На свой ред главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови случаи на бягство от затвора. Цацаров нарече последния случай „лош знак“ и обясни, че евентуални министерски оставки не са решение на натрупалите се с години проблеми:
„Тук не става дума за това да оправдаем един или друг министър, че каквото и да е ръководството при тези условия, при тази нормативна база това ще се повтаря още и още. Трябва да се проведе една много сериозна дискусия. Тази дискусия трябва да даде отговор на въпроса в състояние ли е обществото да сложи край, имам предвид държавата, това имам предвид, защото държавата е длъжна да осигури спокойствието на своите граждани, в състояние ли е да осигури в местата за лишаване от свобода ред. Ред означава промени в нормативните актове относно режима, въвеждане на ограничение за преминаване от по-тежък в по-лек режим – това да става само при добро поведение и доказателства, ама реални, че има превъзпитание. Ограничаване на възможностите за работа на външни обекти на лица с такива наказания, дори въвеждането на отличително облекло и знаци на лишените от свобода. Всичко това трябва да бъде преразгледано, в противен случай това ще се повтаря, повтаря, повтаря“, заяви Цацаров, цитиран от БНР.
До този момент резултат от издирването на избягалия затворник няма.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.