Последни новини
Home / Законът / Съдии и служители от най-големия административен съд на бунт: От една „дядова ръковичка“ ни местят в друга!

Съдии и служители от най-големия административен съд на бунт: От една „дядова ръковичка“ ни местят в друга!

Defakto.bg

Съдии и служители от най-големия административен съд в страната – този в София-град се разбунтуваха срещу привидното решаване на техния „сграден“ проблем.

Малко след създаването му през 2007 г. АССГ, по презумпция затрупан от дела, бе поместен в сграда на ул. „Георг Вашингтон“ в центъра на София, която дели с Инспектората. С напредването на годините делата се увеличиха, но съдийските кабинети и съдебните зали – не. Така се стигна до решение на пленума на Висшия съдебен съвет (още в предния му състав) най-натовареният измежду административните съдилища да бъде преместен в бившата сграда на Софийския районен съд на бул.“Драган Цанков“ (известна навремето като Дядовата ръкавичка заради недостига на зали и кабинети за районните съдии и прокурори), също в центъра на София.

Срещу това от АССГ не възразяват, гнева им буни решението на ВСС за разпределението на сградата на „Драган Цанков“, според което освен АССГ там отиват също административен съд София-област, както и две прокуратури – Софийската градска и Софийската окръжна.

Това не решава проблема на административните съдии, но най-вече този на гражданите, заявяват сега в подписка магистрати и служители от АССГ. И настояват съдебният съвет да ревизира решението си, като предостави сградата само на АССГ и на Софийската градска прокуратура. Допълнителен аргумент е, че след промените в АПК на софийските административни съдии като първа инстанция ще се падат повечето от делата, от които се разтоварва ВАС.

Ето съобщението:

„Съдиите и служителите от Административен съд София – град (АССГ) изпратиха общо становище, подкрепено с две подписки, до ВСС по повод несправедливо решение на ВСС за сградния проблем на съда.

По искане на съдии от Административен съд София- град председателят Радостин Радков свика общо събрание на 28.05.2018 във връзка с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет, взето на заседание на 26.04.2018 г. На това заседание е бил обсъден идеен проект за основен ремонт и преустройство, както и  за разпределение  на помещенията в сградата на  бул. „Драган Цанков“ 6  между 4 органа на съдебната власт: Административен съд София – град, Административен съд София – област, Софийска градска прокуратура и Софийска окръжна прокуратура.

Съдиите от АССГ са единодушни и категорични, че предвиденото разпределение на помещенията е крайно нерационално, несправедливо и не решава проблема, който не търпи отлагане. Сформирана бе работна група в съда, която изготви аргументирано официално становище до ВСС. Под становище са се подписали съдиите и в отделна подписка масово са го  подкрепили  служителите  в АССГ.

Съдиите и служителите от АССГ са убедени, че с приетото от ВСС решение ще бъде ограничен достъпът до правосъдие на гражданите и ще бъде затруднена дейността на най-големия и натоварен административен съд в страната, както е сега във все по-тясната и непригодна настояща сграда на съда на ул.“Г.Вашингтон“ 17.

Проблемът ще се задълбочи след промените в АПК за подсъдността, които са приети на първо четене в парламента и неизбежно ще доведат до допълнително натоварване на АССГ с дела и съответно до увеличаване щата на съдиите и служителите.“

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.