Последни новини
Home / Законът / Хванаха избягалия затворник Иванов. Без изстрел! – похвали се МВР (допълнена)

Хванаха избягалия затворник Иванов. Без изстрел! – похвали се МВР (допълнена)

Defakto.bg

Социалният работник – Бог в затвора?

Една от драмите с беглец се разреши – „отклонилият“ се затворник Борис Иванов бе заловен вчера следобяд в Ловешко.

Прези това той е взел за заложник жена от Летница, но, по щастливо стечение на обстоятелствата тя е зарязана от Иванов в крайпътните ниви. Заловен е, без нито един изстрел, подчерта вътрешният министър Валентин Радев на последвала пресконференция.
„Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат. Да са спокойни – събота, неделя… Така действа системата, така ще работим и занапред“, похвали се министърът, цитиран от БНР.
Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обяви, че сега беглецът ще получи и ново обвинение. Уточни и какво наказание е доизлежавал Борис Иванов в затворническото ощежитие от открит тип в Ловеч.
„Реално му остават близо 5 години – 4 години и 9 месеца, до изтърпяване на 13-годишната присъда“, каза окръжният прокурор.

Как го хванаха?

Борис Иванов избяга от обекта, на който е ходел на работа, в четвъртък сутринта. Акцията по издирването му продължи повече от 48 часа. Той е с 13-годишна присъда за 4 престъпления, сред които – изнасилване, грабеж и бягство от затвора край Варна, стана ясно сега от обясненията на окръжния прокурор на Ловеч.
„Образувано е веднага след бягството му незабавно досъдебно
производство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години. Вероятно ще има и обвинение за отвличането на тази жена“, каза още прокурорът.

В първите часове след бягството Борис Иванов е издирван южно от Ловеч,
после тръгва мащабна акция североизточно от града в районите на селата
Александрово, Дренов и Дойренци, където е бил забелязан от местни жители.
Сигналът е подала жителка на село Александрово:
„Лаеха кучетата, излязохме и оня човек, дето по телевизора сме го видели, същият човек беше. Снощи (пекът срещу събота) в един и половина. Веднага се обадиха на полицията и много полицаи имаше, много, много. Насам тръгна, ама не можахме повече, ние от страх не сме излезли вече вънка. Самичък беше. Нямаше нищо на ръцете му или пък да е почукал да иска хляб или водичка, щяхме да му дадем. Какво да правим? Ние сме страхливи.“
В ранния следобед в събота е подаден нов сигнал на 112 от град Летница, където малко преди 16.30 ч. Борис Иванов е бил задържан в нива край града. Първоначално той е ограбил къща там, след това се е насочил към втора. Именно нейната собственичка беглецът се е опитал да задържи като заложник.

„Тя живее на края на селото. Реално жената дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава, и той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена от същия, тъй като той бил приклекнал и я държал за ръката“, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов.
И още:
„Проверявахме много неща. В определен момент служебните кучета хванаха следа, но времето се развали, заваля дъжд, имаше известни затруднения, цяла нощ работиха колегите. Малко преди обяд получихме остър сигнал на 112 от жител на град Летница, че е забелязал въпросното лице в необитаема къща. Лицето е осъществил отвличане на една възрастна жена, като е имал за цел да
я ползва за застраховка срещу служителите, което е наложило използване на огнестрелно оръжие за респектиране. Няма пострадали. След което той е оставил жената, продължил е да бяга. След бързи действия на служителите на СОБТ, лицето е задържано, без да се използва огнестрелно оръжие.“

За социалните работници в затвора

След поредното бягство Министерството на правосъдието започна обширна проверка и преглед на законодателството, конкретно по отношение на отговорността за охраната на лишените от свобода, които работят. Главният прокурор Сотир Цацаров директно заговори за нужда от законови промени, които да въведат строг регламент за замяна на режимите за изтъпляване на наказанията лишаване от свобода. А малко преди това бягство БСП внесе в парламента вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ – 3 за провала му в сектор „Сигурност“.

Междувременно днес бившият зам.правосъден министър Димитър Бонгалов разясни механизма за промяна на режимите за изтърпяване на наказания. И пред Нова тв обяви: „Социалният работник е Господ Бог в затвора, той може повече, отколкото началника на затвора“.

После Бонгалов поясни – социалните работници изготвят индивидуална оценка на риска на всеки лишен от свобода. На базата на която те предлагат замяна на режима – с по-лек, дават становище за предсрочно условно освобождаване, отпуски и т.н. и то неясни критерии, категоричен бе специалистът, който години наред ресорно отговаряше за затворите, а сега е директор в дирекциа „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека“ в институцията на омбудсмана.

На въпрос за недокомплекта на служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ той коментира: „Имаме някои случаи, в които се пази затворът от лишени от свобода и то по-скоро да не влезе някой, отколкото да не излезе.“

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.