Последни новини
Home / Законът / Проверката за “отклонилия се” затворник Иванов приключва

Проверката за “отклонилия се” затворник Иванов приключва

Defakto.bg

На мушка са социалният работник и шефът на затвора в Ловеч

Проверката за последното бягство на затворник – Борис Иванов, е пред приключване. Очаквам днес или най-късно утре да получа пълна информация за случая, най-вече за начина, по който лишеният от свобода се е оказал на работа на открит обект, обяви правосъдният министър Цецка Цачева пред бТВ. Проверката се извършва на място в Ловеч от зам.-шефа на главната дирекция на затворите (ГДИН) Митко Димитров. На мушка са социалният работник, след чиято оценка рецидивистът Иванов (който е имал вече в биографията си друго бягство, от затвора във Варна) се е оказал със заменен режим и възможност да работи навън, както и директорът на затвора в Ловеч.

На въпрос каква е била първоначалната й реакция след новината за новото бягство, Цачева отговори: “Гневно и с неразбиране как това може да се случи”.

Изрази “възхищение и почитания към жената, която предупреди за беглеца” и поздравления към районния инспектор, помогнал за залавянето.

Очевидно решенията занапред ще се търсят в законови промени, стана ясно още от думите на министъра. За ясни регламенти се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според Цачева “големите въпроси и големите проблеми” са за осигуряването на охрана на затворниците, полагащи труд на открит обект. В момента в Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража охраната е регламентирана само в един текст, който гласи: “Юридическите и физическите лица са длъжни да осигуряват за своя сметка здравословни и безопасни условия на труд, необходимите хигиенно-битови условия и условия за охрана на лишените от свобода” (чл. 174, ал.2). Лично ще настоявам в този текст да се поемат по-големи ангажименти, за мен няма реално поет ангажимент за охрана на затворниците на открити обекти, каза Цачева.

За скандалното бягство от Софийския затвор на 3 април (покойният вече Владимир Пелов и Радослав Колев го напуснаха въоръжени, през централния вход) Цачева отчете 14 дисциплинарно наказани. Като зам.-директорът на затвора Анатолий Борисов също е дисциплинарно уволнен.  Тогава проверката е показала “привилигеровано третиране на лишени от свобода, незаключване на килии, изпълняване на устни разпореждания”. Това не означава, че затворниците са диктували какво да се случва в затвора, а че е имало престъпна небрежност по отношение на мерките за сигурност, подчерта обаче министърът.

Особен акцент бе поставен върху функциите на Свилен Цветанов – след бягството на Пелов и Колев той подаде оставка като изпълняващ функциите главен директор на ГДИН, но е останал на титулярната си позиция зам.-шеф на дирекцията на затворите. Според Цецка Цачева Цветанов многократно е отказвал да поеме ръководството на ГДИН и с оставката си е поел отговорност. “Много е лесно да махаме хора, но кой ще отиде да работи там?”, запита накрая министърът.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.