Последни новини
Home / Законът / Проверката за „отклонилия се“ затворник Иванов приключва

Проверката за „отклонилия се“ затворник Иванов приключва

Defakto.bg

На мушка са социалният работник и шефът на затвора в Ловеч

Проверката за последното бягство на затворник – Борис Иванов, е пред приключване. Очаквам днес или най-късно утре да получа пълна информация за случая, най-вече за начина, по който лишеният от свобода се е оказал на работа на открит обект, обяви правосъдният министър Цецка Цачева пред бТВ. Проверката се извършва на място в Ловеч от зам.-шефа на главната дирекция на затворите (ГДИН) Митко Димитров. На мушка са социалният работник, след чиято оценка рецидивистът Иванов (който е имал вече в биографията си друго бягство, от затвора във Варна) се е оказал със заменен режим и възможност да работи навън, както и директорът на затвора в Ловеч.

На въпрос каква е била първоначалната й реакция след новината за новото бягство, Цачева отговори: „Гневно и с неразбиране как това може да се случи“.

Изрази „възхищение и почитания към жената, която предупреди за беглеца“ и поздравления към районния инспектор, помогнал за залавянето.

Очевидно решенията занапред ще се търсят в законови промени, стана ясно още от думите на министъра. За ясни регламенти се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според Цачева „големите въпроси и големите проблеми“ са за осигуряването на охрана на затворниците, полагащи труд на открит обект. В момента в Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража охраната е регламентирана само в един текст, който гласи: „Юридическите и физическите лица са длъжни да осигуряват за своя сметка здравословни и безопасни условия на труд, необходимите хигиенно-битови условия и условия за охрана на лишените от свобода“ (чл. 174, ал.2). Лично ще настоявам в този текст да се поемат по-големи ангажименти, за мен няма реално поет ангажимент за охрана на затворниците на открити обекти, каза Цачева.

За скандалното бягство от Софийския затвор на 3 април (покойният вече Владимир Пелов и Радослав Колев го напуснаха въоръжени, през централния вход) Цачева отчете 14 дисциплинарно наказани. Като зам.-директорът на затвора Анатолий Борисов също е дисциплинарно уволнен.  Тогава проверката е показала „привилигеровано третиране на лишени от свобода, незаключване на килии, изпълняване на устни разпореждания“. Това не означава, че затворниците са диктували какво да се случва в затвора, а че е имало престъпна небрежност по отношение на мерките за сигурност, подчерта обаче министърът.

Особен акцент бе поставен върху функциите на Свилен Цветанов – след бягството на Пелов и Колев той подаде оставка като изпълняващ функциите главен директор на ГДИН, но е останал на титулярната си позиция зам.-шеф на дирекцията на затворите. Според Цецка Цачева Цветанов многократно е отказвал да поеме ръководството на ГДИН и с оставката си е поел отговорност. „Много е лесно да махаме хора, но кой ще отиде да работи там?“, запита накрая министърът.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.