Последни новини
Home / Законът / Проверката за „отклонилия се“ затворник Иванов приключва

Проверката за „отклонилия се“ затворник Иванов приключва

Defakto.bg

На мушка са социалният работник и шефът на затвора в Ловеч

Проверката за последното бягство на затворник – Борис Иванов, е пред приключване. Очаквам днес или най-късно утре да получа пълна информация за случая, най-вече за начина, по който лишеният от свобода се е оказал на работа на открит обект, обяви правосъдният министър Цецка Цачева пред бТВ. Проверката се извършва на място в Ловеч от зам.-шефа на главната дирекция на затворите (ГДИН) Митко Димитров. На мушка са социалният работник, след чиято оценка рецидивистът Иванов (който е имал вече в биографията си друго бягство, от затвора във Варна) се е оказал със заменен режим и възможност да работи навън, както и директорът на затвора в Ловеч.

На въпрос каква е била първоначалната й реакция след новината за новото бягство, Цачева отговори: „Гневно и с неразбиране как това може да се случи“.

Изрази „възхищение и почитания към жената, която предупреди за беглеца“ и поздравления към районния инспектор, помогнал за залавянето.

Очевидно решенията занапред ще се търсят в законови промени, стана ясно още от думите на министъра. За ясни регламенти се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според Цачева „големите въпроси и големите проблеми“ са за осигуряването на охрана на затворниците, полагащи труд на открит обект. В момента в Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража охраната е регламентирана само в един текст, който гласи: „Юридическите и физическите лица са длъжни да осигуряват за своя сметка здравословни и безопасни условия на труд, необходимите хигиенно-битови условия и условия за охрана на лишените от свобода“ (чл. 174, ал.2). Лично ще настоявам в този текст да се поемат по-големи ангажименти, за мен няма реално поет ангажимент за охрана на затворниците на открити обекти, каза Цачева.

За скандалното бягство от Софийския затвор на 3 април (покойният вече Владимир Пелов и Радослав Колев го напуснаха въоръжени, през централния вход) Цачева отчете 14 дисциплинарно наказани. Като зам.-директорът на затвора Анатолий Борисов също е дисциплинарно уволнен.  Тогава проверката е показала „привилигеровано третиране на лишени от свобода, незаключване на килии, изпълняване на устни разпореждания“. Това не означава, че затворниците са диктували какво да се случва в затвора, а че е имало престъпна небрежност по отношение на мерките за сигурност, подчерта обаче министърът.

Особен акцент бе поставен върху функциите на Свилен Цветанов – след бягството на Пелов и Колев той подаде оставка като изпълняващ функциите главен директор на ГДИН, но е останал на титулярната си позиция зам.-шеф на дирекцията на затворите. Според Цецка Цачева Цветанов многократно е отказвал да поеме ръководството на ГДИН и с оставката си е поел отговорност. „Много е лесно да махаме хора, но кой ще отиде да работи там?“, запита накрая министърът.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.