Последни новини
Home / Законът / А къде са електронните гривни за „трудещите се“ от затвора?

А къде са електронните гривни за „трудещите се“ от затвора?

Defakto.bg

Лишаването от работа на лишените от свобода не може да е мярка срещу бягствата, това ще е нарушаване на права. Затова пък едно ефективно средство срещу „отклоняването“ – слагането на електронни гривни, все още не се прилага. Защо?

Тези и други въпроси постави Даниел Стоянов, председател на Асоциацията за реинтеграция на осъдените лица, в интервю за БНР.

Електронната гривна, за която все се говори и въвеждането й все се отлага

„Всички затворници трябва да имат право да се трудят, защото трудът е важна част от ресоциализацията и рехабилитацията на лишените от свобода. Дори някой да е осъден за тежки престъпления, ако законодателството дава в един момент възможност той да бъде предсрочно условно освободен или режимът му да бъде сменен с по-лек, има възможности да се контролира лицето,
когато е на външен обект. Мисля, че вече седма година сме в етап на въвеждане на електронното наблюдение. В законодателството има възможност с електронно наблюдение да бъдат проследявани лица, които работят на външни обекти„, напомни Стоянов.
Гривните са отговор на въпроса за сигурността, защото нашето общество все още си стои на принципа, че щом някой е извършил престъпление, трябва да се вкара в затвора и да стои там от началото до края, добави той.

И още:
„В момента лицата, които работят на външен обект, трябва да са доказали, че те са се поправили и превъзпитали и няма да се отклоняват. Този труд, положен навън, е част от прехода, в който лицето се адаптира към живота на свобода. Нашата система на затворите не е готова да се справи с лицата,
извършили тежки престъпления. Колкото и да се опитваме да говорим, че има някаква реформа, че нещо правим, нашите затвори не са готови да поемат истинската престъпност – тежките престъпления, лицата с вградени криминални навици„.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.