Последни новини
Home / Законът / ДАНС: Българите с офшорки са “ноторно известни”

ДАНС: Българите с офшорки са “ноторно известни”

Defakto.bg

Финансовото разузнаване на ДАНС е наясно кои българи имат бизнес с офшорни компании, става ясно от годишния доклад за работата му през 2017 г. “Продължават случаите на запитвания за ноторно известни лица (български граждани), които обикновено са клиенти или действителни собственици на дружества клиенти на задължени лица в съответната държава. В голяма част от получените в САД ФР – ДАНС (Специализирана административна дирекция “Финансово разузнаване” – ДАНС, бел. лед.) международни запитвания, това са преводи от/към България към/от страни с висок праг за преодоляване на банковата тайна или офшорни юрисдикции”, се сочи в доклада, цитиран от offnews.

За разлика от доклада за работата на дирекцията през 2015 година, когато беше посочено, че е имало случаи на съмнителни транзакции със замесени висши държавни служители, в сегашния доклад подобна информация липсва.

Постъпилите запитвания през годината са 68, като по тях от Финансовото разузнаване са изисквали информация от частни лица, дружества и банки

В схемите за пране на пари от организирани престъпни групи са предпочитани високо ликвидни или активи с високо ниво на анонимност, често се включват и криптовалути, отчитат финансовите разузнавачи от ДАНС.

“Целта е затрудняване на институциите, които прилагат мерките за превенция често се и противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма да могат да проследят икономическата логика в дадена операция или сделка и съответно да установят където подобна логика липсва”, коментират от ДАНС.

 

About De Fakto

Проверете също

На празника: Служебно правителството най-рано във вторник. Съдебна реформа обединява политици от различни цветове

Президентът:  Зверствата на нацизма не бива да се забравят! Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от …

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС (допълнена)

Мая Манолова изпраща информация и документите от изслушванията до български институции,  европейската прокуратура и  Комитета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.