Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ, кани министри, депутати, синдикати

Омбудсманът свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ, кани министри, депутати, синдикати

Defakto.bg

 

В сряда от  12 .00 часа в институцията на Омбудсмана  ще се състои обществено обсъждане на проектозакона за личната помощ. Това съобщи съобщи  Мая Манолова, която организира и събитието.

„Вчера постъпи искане от протестиращите майки и от множество организации, които ги подкрепят, да внеса проекта за личната помощ в Народно събрание, за да бъде на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, да го обсъдят и да го приемат“, заяви Манолова пред bTV. Тя  подчерта, че до момента в публичното пространство не са прозвучали сериозни аргументи срещу законопроекта и покани всички заинтересовани страни по темата да изложат  конструктивните аргументи. Направените предложения ще бъдат обобщени към текстовете в проекта на Закона за личната помощ, заяви Омбудсманът.

„Като човек смятам, че противопоставянето на групи в обществото – на лекари срещу учители, на пенсионери срещу деца, на хора с увреждания срещу други хора с увреждания, на болните от диабет срещу болните с нервно-мускулни проблеми – това противопоставяне руши солидарността, човещината в нашето общество. Аз в това няма да участвам“, категорична бе Манолова.

Тя акцентира, че за нея проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребен за ничии политически, неполитически или други лични амбиции и цели.

„Няма нормален човек в България, който де не се е трогнал от проблема на тези жени, на тези смели жени, защото изборът да гледаш едно дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, наистина е труден. Тези жени заслужават цялата ни подкрепа като общество, цялата солидарност, цялата доброта. Това преди всичко е човешки проблем“, допълни омбудсманът.

По-късно Манолова е изпратила покани за участие в публичното обсъждане на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, на министъра на финансите Владислав Горанов, на синдикалните лидери Димитър Манолов и Пламен Димитров, на председателите и членовете на парламентарните комисии по  труда, социалната и демографската политика, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, по въпросите на децата, младежка и спорта, до участниците в работната група, изготвила проекта, до членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и др. Дискусията е отворена за всички, желаещи да вземат отношение по темата, съобщава пресцентърът на институцията.

Целият пакет към проектозакона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана, съвместно с майките на деца с увреждания: http://www.ombudsman.bg/public-positions/

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.