Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ, кани министри, депутати, синдикати

Омбудсманът свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ, кани министри, депутати, синдикати

Defakto.bg

 

В сряда от  12 .00 часа в институцията на Омбудсмана  ще се състои обществено обсъждане на проектозакона за личната помощ. Това съобщи съобщи  Мая Манолова, която организира и събитието.

„Вчера постъпи искане от протестиращите майки и от множество организации, които ги подкрепят, да внеса проекта за личната помощ в Народно събрание, за да бъде на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, да го обсъдят и да го приемат“, заяви Манолова пред bTV. Тя  подчерта, че до момента в публичното пространство не са прозвучали сериозни аргументи срещу законопроекта и покани всички заинтересовани страни по темата да изложат  конструктивните аргументи. Направените предложения ще бъдат обобщени към текстовете в проекта на Закона за личната помощ, заяви Омбудсманът.

„Като човек смятам, че противопоставянето на групи в обществото – на лекари срещу учители, на пенсионери срещу деца, на хора с увреждания срещу други хора с увреждания, на болните от диабет срещу болните с нервно-мускулни проблеми – това противопоставяне руши солидарността, човещината в нашето общество. Аз в това няма да участвам“, категорична бе Манолова.

Тя акцентира, че за нея проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребен за ничии политически, неполитически или други лични амбиции и цели.

„Няма нормален човек в България, който де не се е трогнал от проблема на тези жени, на тези смели жени, защото изборът да гледаш едно дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, наистина е труден. Тези жени заслужават цялата ни подкрепа като общество, цялата солидарност, цялата доброта. Това преди всичко е човешки проблем“, допълни омбудсманът.

По-късно Манолова е изпратила покани за участие в публичното обсъждане на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, на министъра на финансите Владислав Горанов, на синдикалните лидери Димитър Манолов и Пламен Димитров, на председателите и членовете на парламентарните комисии по  труда, социалната и демографската политика, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, по въпросите на децата, младежка и спорта, до участниците в работната група, изготвила проекта, до членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и др. Дискусията е отворена за всички, желаещи да вземат отношение по темата, съобщава пресцентърът на институцията.

Целият пакет към проектозакона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана, съвместно с майките на деца с увреждания: http://www.ombudsman.bg/public-positions/

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.