Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата атакува наредба за недвижимите културни ценности

Прокуратурата атакува наредба за недвижимите културни ценности

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура е протестирала Наредба за недвижимите културни ценности заради неспазване на изискванията на Закона за нормативните актове. Това съобщиха от прокуратурата.

ВАП иска отмяна на наредбата, която е от 2012 г., като сочи непубликуване на мотиви и обосновка за приемането й, довело и до непроведено обществено обсъждане. Протестът е подаден пред Върховиня административен съд.

Ето съобщението:

“Върховната административна прокуратура подаде протест противНаредба № Н-12/21.11.2012г. за реда за идентифициране, деклариране, предоставяне на статут и за определяне на категорията на недвижимите културни ценности, за достъпа и подлежащите на вписване обстоятелства в Националния регистър на недвижимите културни ценности, издадена от министъра на културата.

ВАП констатира, че от съставителя на проекта на Наредбата не са изпълнени процесуалните задължения по Закона за нормативните актове /ЗНА/ за предварително публикуване  на интернет страницата на министерството освен на проекта за нормативния административен акт, но и на мотивите, съответно доклада. По силата на чл.28, ал.2 ЗНАв мотивите, съответно доклада трябва да се съдържат причините, които налагат приемането; целите, които се поставят;финансовите и други средства, необходими за прилагането на новатауредба;очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако иматакива;анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Такива обаче липсват.

Изброените задължения на съставителя на проекта са предвидени с оглед гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, които се съдържат в нормите на ЗНА. Своевременното съобщаване на проекта на нормативен акт, както и на мотивите за изработването му, съответно доклад на вносителя е предназначено да осигури реализиране на предоставената от закона възможност за изразяване на  мнения на заинтересованите лица. Неспазването на закона е съществено, тъй като пряко рефлектира върху основни начала на административното производство -законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост – чл.4, чл.8, чл.12 и чл.13 от Административнопроцесуалния кодекс.

В конкретния случай е допуснато нарушение и на чл.28, ал.3 ЗНА, според който, без да е съпроводен с мотиви или доклад по чл.28, ал.2 от същия закон, проектът за нормативен акт /както е в случая/ не е подлежал на обсъждане.

С тези доводи ВАП атакува Наредбата пред ВАС с искане за отмяна.”

About De Fakto

Проверете също

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

След Съюза на съдиите, и пловдивските адвокати призоваха ВСС да отстрани Гешев

Обмислят ефективен протест на защитниците за правова държава След Съюза на съдиите, и адвокати отправиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.