Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата атакува наредба за недвижимите културни ценности

Прокуратурата атакува наредба за недвижимите културни ценности

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура е протестирала Наредба за недвижимите културни ценности заради неспазване на изискванията на Закона за нормативните актове. Това съобщиха от прокуратурата.

ВАП иска отмяна на наредбата, която е от 2012 г., като сочи непубликуване на мотиви и обосновка за приемането й, довело и до непроведено обществено обсъждане. Протестът е подаден пред Върховиня административен съд.

Ето съобщението:

„Върховната административна прокуратура подаде протест противНаредба № Н-12/21.11.2012г. за реда за идентифициране, деклариране, предоставяне на статут и за определяне на категорията на недвижимите културни ценности, за достъпа и подлежащите на вписване обстоятелства в Националния регистър на недвижимите културни ценности, издадена от министъра на културата.

ВАП констатира, че от съставителя на проекта на Наредбата не са изпълнени процесуалните задължения по Закона за нормативните актове /ЗНА/ за предварително публикуване  на интернет страницата на министерството освен на проекта за нормативния административен акт, но и на мотивите, съответно доклада. По силата на чл.28, ал.2 ЗНАв мотивите, съответно доклада трябва да се съдържат причините, които налагат приемането; целите, които се поставят;финансовите и други средства, необходими за прилагането на новатауредба;очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако иматакива;анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Такива обаче липсват.

Изброените задължения на съставителя на проекта са предвидени с оглед гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, които се съдържат в нормите на ЗНА. Своевременното съобщаване на проекта на нормативен акт, както и на мотивите за изработването му, съответно доклад на вносителя е предназначено да осигури реализиране на предоставената от закона възможност за изразяване на  мнения на заинтересованите лица. Неспазването на закона е съществено, тъй като пряко рефлектира върху основни начала на административното производство -законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост – чл.4, чл.8, чл.12 и чл.13 от Административнопроцесуалния кодекс.

В конкретния случай е допуснато нарушение и на чл.28, ал.3 ЗНА, според който, без да е съпроводен с мотиви или доклад по чл.28, ал.2 от същия закон, проектът за нормативен акт /както е в случая/ не е подлежал на обсъждане.

С тези доводи ВАП атакува Наредбата пред ВАС с искане за отмяна.“

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.