Последни новини
Home / Законът / Променят класификатора за съдебната администрация, за да не уволняват служители

Променят класификатора за съдебната администрация, за да не уволняват служители

Defakto.bg

Промени в Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата, “спасяващи” служители от уволнение, гласува съдийската колегия.

Драмата идва от последните промени в Закона за съдебната власт, в сила от този месец, въвели ред нови изисквания към съдебната администрация. Така в ч. 340а ЗСВ е записан задължителен ценз не само за ръководните, но и за експертните длъжности в администрацията – висше образование. Въведена е и забрана за трудово правоотношение при друг работодател, както и за упражняване на свободна професия.

Последните две изисквания на практика “посичат” специалистите в администрацията, които са вписани и в регистъра на вещите лица, както и служители в малките населени места, които работят на половин щат в съда и на още едно място.

В тези случаи човекът трябва да избере дали да работи в съдебната власт или другаде.

С промените в класификатора обаче се “спасяват” някои категории служители без висше образование, стана ясно от заседанието днес.

Така от ръководните длъжности се изваждат завеждащият служба и секретар на колегия във ВКС и ВАС, като тези длъжности се прехвърлят към специализираната администрация.

Втората промяна, която касае повече хора, е свързана с експертните длъжности – досега за такива са били смятани почти всички в общата администрация – счетоводители, секретари, “личен състав” и др.  Сега като експерти длъжности (за които се иска висше образование) остават “системен администратор” и  експерт “Връзки с обществеността”, а всички останали отиват в друг раздел. “Така не се налага да бъдат освобождавани служители”, обяви Боряна Димитрова.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.