Последни новини
Home / Законът / Променят класификатора за съдебната администрация, за да не уволняват служители

Променят класификатора за съдебната администрация, за да не уволняват служители

Defakto.bg

Промени в Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата, „спасяващи“ служители от уволнение, гласува съдийската колегия.

Драмата идва от последните промени в Закона за съдебната власт, в сила от този месец, въвели ред нови изисквания към съдебната администрация. Така в ч. 340а ЗСВ е записан задължителен ценз не само за ръководните, но и за експертните длъжности в администрацията – висше образование. Въведена е и забрана за трудово правоотношение при друг работодател, както и за упражняване на свободна професия.

Последните две изисквания на практика „посичат“ специалистите в администрацията, които са вписани и в регистъра на вещите лица, както и служители в малките населени места, които работят на половин щат в съда и на още едно място.

В тези случаи човекът трябва да избере дали да работи в съдебната власт или другаде.

С промените в класификатора обаче се „спасяват“ някои категории служители без висше образование, стана ясно от заседанието днес.

Така от ръководните длъжности се изваждат завеждащият служба и секретар на колегия във ВКС и ВАС, като тези длъжности се прехвърлят към специализираната администрация.

Втората промяна, която касае повече хора, е свързана с експертните длъжности – досега за такива са били смятани почти всички в общата администрация – счетоводители, секретари, „личен състав“ и др.  Сега като експерти длъжности (за които се иска висше образование) остават „системен администратор“ и  експерт „Връзки с обществеността“, а всички останали отиват в друг раздел. „Така не се налага да бъдат освобождавани служители“, обяви Боряна Димитрова.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.