Последни новини
Home / Законът / След поредното бягство: Дисциплинарни проверки срещу шестима от затвора в Ловеч

След поредното бягство: Дисциплинарни проверки срещу шестима от затвора в Ловеч

Defakto.bg

А арестант се “отклони” от полицейско управление в Пловдив

Проверката на Цецка Цачева за бягството на затворника от Ловеч Борис Иванов приключи. Резултатът – тръгват дисциплинарни проверки срещу шестима, включително (и очаквано) началника на затвора, социалния инспектор и шефа на затворническото общежитие.

А междувременно арестант избяга от полицейско управление в Пловдив. Мъжът, задържан за 24 часа, е излязъл през прозорец на тоалетната на втория етаж на РПУ-то. Обявен е за общодържавно издирване.

Съобщението от Министерството на правосъдието:

“Комисията, назначена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в затвора в Ловеч и затворническото общежитие „Полигона“ за извършване на проверка непосредствено след отклонението от външен неохраняем работен обект на лишения от свобода Борис Ангелов на 21 юни т.г., констатира следното:

С протокол от 20.11.2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора гр. Ловеч заменя режима на лишения от свобода от строг на общ. Със заповед от 11.06.2018 г. на началника на затвора гр. Ловеч, на основание чл. 64 от ЗИНЗС, лишеният от свобода Иванов е настанен за изтърпяване на наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. На 14.06.2018 г. той е разпределен да доизтърпи наказанието си в затворническото общежитие „Полигона“ към затвора гр. Ловеч. Още на следващия ден, началникът на общежитието го определя със заповед да работи на външен обект и на 16.06.2018 г. той е изведен. На 21.06.2018 г. управителят на фирмата, която наема лишените от свобода, уведомява дежурния надзирател за отклонението, сформирана е група за проследяване. Лишеният от свобода Иванов е задържан от служителите на МВР на 23.06.2018г.

В резултат на проверката комисията счита, че са налице пропуски и грешки, довели до инцидента с Иванов. Сред  тях са липса на комуникация и екипност в дейността  на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за промени в правният статут на лишените от свобода. Комисията установява, че има промяна в първоначално изготвената оценка от рецидив, но проблемните зони остават, а изготвеното становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг социален инспектор.

Комисията констатира още, че в конкретния случай липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказанието на лишения от свобода, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив. Установено е, че Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект.

В тази връзка, комисията предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица, а именно: началника на затвора в Ловеч и неговия заместник, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор в затвора-Ловеч, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.”

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.