Последни новини
Home / Законът / Страсбург задължи правителството да не събаря единственото жилище на българско семейство

Страсбург задължи правителството да не събаря единственото жилище на българско семейство

Defakto.bg

 

В понеделник  Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е наложил привременни мерки  на България по повод жалба на възрастни хора, застрашени да останат без единственото си жилище, съобщава НПО „Инициатива за равни възможности“.

Случаят засяга изпълнение на заповед на ДНСК за премахване на единствено жилище на семейство възрастни хора от малко селце в община Велинград. Двамата отглеждат и полагат грижи и за двамата си внуци: 18-годишно момче, ученик и непълнолетно момиче, ученичка. Съпругът е с тежко увреждане на очите и висок процент инвалидност. Не разполагат с алтернатива на жилище и община Велинград е уведомила, че не е в състояние да осигури такова, тъй като няма жилищен фонд. Двамата са собственици на парцела, върху който е построена къщата им, но нямат строителни книжа (както вероятно и още 2/3 от съселяните им).

В решението си Съдът указва на Правителството на България, че е длъжно да се въздържи от разрушаване на единствения дом на жалбоподателите.  А евентуалното несъобразяване с решението ще  представлява  нарушение на чл. 34 от Конвенцията (в този текст се казва, че правителството на държава, която е страна по Конвенцията, е длъжно да не създава никакви пречки на гражданите си, когато те се жалват пред ЕСПЧ), като е посочил и вече  произнесени решения по подобни случаи (Mamatkulov and Askarov v. Turkeycase nos. 46827/99 and 46951/99).

Съдът е решил да даде приоритет на жалбата на основание Правило 41 от Правилата на Съда.

До решението на Съда се стига след искане на адвокат  Даниела Михайлова, ръководител на Правната програма на СНЦ „Инициатива за равни възможности“, отправено по процедурата по Правило 39 от Правилата на Съда.

Българското Правителство е поканено да предостави информация по случая до 27 юни, 2018 г. 17.00 часа (CET).

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Един коментар

  1. Николай

    поради факта, че в БГ няма гражданско общество, държавата е абдикирала от управлението и се движи само за да задоволява лобистки интереси, администрацията е некомпетентна, зависима и безконтролна, съдебната система е непоследователна и корумпирана, а прокуратурата е просто маша на управляващите- какво ще стане след това решение: 1. узаконяване на гетата- всеки ще може да си построи някъде къща, без строителни книжа и защото няма друго жилище – никой не може да го пипне. 2. узаконяване на строежи без разрешения и дори в чужди имоти 3. Липсва стимул на гражданите в държавата да плащат за строителни разрешения и строителни книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.