Последни новини
Home / Законът / Страсбург задължи правителството да не събаря единственото жилище на българско семейство

Страсбург задължи правителството да не събаря единственото жилище на българско семейство

Defakto.bg

 

В понеделник  Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е наложил привременни мерки  на България по повод жалба на възрастни хора, застрашени да останат без единственото си жилище, съобщава НПО „Инициатива за равни възможности“.

Случаят засяга изпълнение на заповед на ДНСК за премахване на единствено жилище на семейство възрастни хора от малко селце в община Велинград. Двамата отглеждат и полагат грижи и за двамата си внуци: 18-годишно момче, ученик и непълнолетно момиче, ученичка. Съпругът е с тежко увреждане на очите и висок процент инвалидност. Не разполагат с алтернатива на жилище и община Велинград е уведомила, че не е в състояние да осигури такова, тъй като няма жилищен фонд. Двамата са собственици на парцела, върху който е построена къщата им, но нямат строителни книжа (както вероятно и още 2/3 от съселяните им).

В решението си Съдът указва на Правителството на България, че е длъжно да се въздържи от разрушаване на единствения дом на жалбоподателите.  А евентуалното несъобразяване с решението ще  представлява  нарушение на чл. 34 от Конвенцията (в този текст се казва, че правителството на държава, която е страна по Конвенцията, е длъжно да не създава никакви пречки на гражданите си, когато те се жалват пред ЕСПЧ), като е посочил и вече  произнесени решения по подобни случаи (Mamatkulov and Askarov v. Turkeycase nos. 46827/99 and 46951/99).

Съдът е решил да даде приоритет на жалбата на основание Правило 41 от Правилата на Съда.

До решението на Съда се стига след искане на адвокат  Даниела Михайлова, ръководител на Правната програма на СНЦ „Инициатива за равни възможности“, отправено по процедурата по Правило 39 от Правилата на Съда.

Българското Правителство е поканено да предостави информация по случая до 27 юни, 2018 г. 17.00 часа (CET).

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Един коментар

  1. Николай

    поради факта, че в БГ няма гражданско общество, държавата е абдикирала от управлението и се движи само за да задоволява лобистки интереси, администрацията е некомпетентна, зависима и безконтролна, съдебната система е непоследователна и корумпирана, а прокуратурата е просто маша на управляващите- какво ще стане след това решение: 1. узаконяване на гетата- всеки ще може да си построи някъде къща, без строителни книжа и защото няма друго жилище – никой не може да го пипне. 2. узаконяване на строежи без разрешения и дори в чужди имоти 3. Липсва стимул на гражданите в държавата да плащат за строителни разрешения и строителни книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.