Последни новини
Home / Законът / Темата за „вечните началници“ пак се завърта – във ВСС, но и във ВАС

Темата за „вечните началници“ пак се завърта – във ВСС, но и във ВАС

Defakto.bg

След решението на Конституционния съд, свел забраната за повече от два последователни началнически мандата само до конкретни съдилища и прокуратури, темата за „вечните началници“ отново се завърта.

Тъй като тълкуването на КС е задължително (като верен прочит на основния закон), двете колегии на съдебния съвет „пуснаха“ отстранени преди това от тях кандидати за ръководители.

Така съдийската колегия допусна до надпреварата за шефския пост на Районен съд-Златоград Сунай Осман, който в момента кара втори мандат начело на РС-Ардино. И, ако бъде избран за Златоград, за него това ще е трети поред началнически мандат от 5 години. Нещо повече – днес изборът за РС-Златоград, в който Осман е единствен кандидат, получи насрочване – ще се разглежда на 17 юли.

Междувременно темата остава повече от актуална и за прокурорски избори. С допълнителни акценти. След произнасянето на КС прокурорската колегия избра за апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров, за когото това ще е четвърти поред и непрекъсваем началнически мандат. Чавдаров обаче бе в конкуренция с още двама обвинители и то работещи в апелативната прокуратура и за него бе приложена още една екстра – на „изключението“ за назначаване на кандидат от по-ниска по степен магистратура, този път след решение на Върховния административен съд по сходен казус.

И двамата отхвърлени претенденти от АП-Варна, Вилен Мичев и Стефка Якимова обжалваха избора на Чавдаров пред ВАС, в търсене на нова проверка на принципа за“изключенията“. А междувременно новоизбраният апелативен прокурор декларира готовност да встъпи в длъжност, въпреки „риска“ назначението му да падне.

Изброеното навежда на размисли. Вечните са си вечни, май?

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.