Последни новини
Home / Законът / ВАС остави без разглеждане жалби на действащи нотариуси срещу конкурс за професията

ВАС остави без разглеждане жалби на действащи нотариуси срещу конкурс за професията

Defakto.bg

В случая интересът не е правен, а икономически, заяви съдът

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане първата група жалби срещу заповедта на правосъдния министър Цецка Цачева, с която се обявява конкурс за нотариуси.

Общо 14 действащи нотариуси я атакуваха в съда, но засега дела са образувани по жалбите на 12 от тях, съобщи lex.bg

Дълго чаканият от юристи конкурс бе обявен през април за 92 места След постъпили възражения с друга заповед на Цачева от 28 май броят им е сведен до 75. Конкурсните места за 57 града (в съдебните райни на РС), най-много – 5 бройки, са в София. По 2 места са оявени за Варан, Видин, Горна Оряховица, Ардино, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Ямбол, Тополовград, Сливен.

Сега с определение на тричленен състав на ВАС шест от жалбите – на нотариуси от Айтос, Гоце Делчев, Балчик, Павликени, Чирпан, Тополовград, обединени в едно дело, са оставени без разглеждане.

ВАС приема, че като действащи нотариуси жалбоподателите не са адресати на заповедта за конкурс, тя не създава права и задължения за тях и не засяга техни права или законни интереси. А оспорването на откриването на нови места в техния съдебен район, сиреч на възможността за конкуренция, води до извода, че „мотивите са породени от икономически интерес, който не е равнозначен на защитен от закона правен интерес“.

Определението не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав.

Заради подадените жалби заповедта на Цецка Цачева за конкурса още не е публикувана в „Държавен вестник“. От датата на обнародването ѝ ще започне да тече едномесечният срок, в който кандидатите за нотариуси трябва да подадат документи за участие в конкурса. Предвидено е писменият изпит да се проведе на 14 ноември.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.