Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът внася в парламента проекта за личната помощ за хората с увреждания

Омбудсманът внася в парламента проекта за личната помощ за хората с увреждания

Defakto.bg

След решение на ВАС   социалното министерство  спешно предлага ново решение на проблема с интеграционните добавки

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в петък в парламента законопроекта за личната помощ за хората с увреждания. На днешното обществено обсъждане на законопроекта тя обясни, че за финансовото му осигуряване ще са необходими допълнително още 105 млн. лв.  Така по  два часа асистентска помощ ще могат да получават 77 хил. хора с увреждания, обяви омбудсманът.

„Този проект за закон няма да реши всички проблеми на хората с увреждания. Това обаче не означава, че ние просто не трябва да се занимаваме с него и така, както са минали 10, 15, 20 години, да не прекараме следващите в тюхкане по темата колко е трудно да се направи реформата в този сектор и колко пари са нужни“, заяви  Манолова.

Тя призова всички институции, неправителствени организации и протестиращи майки да дадат своите предложения за корекции в законопроекта до внасянето му в Народното събрание.

От своя страна, протестиращите майки заявиха, че ще устояват приемането на законопроекта докрай, защото според тях той е най-важната част от реформата в сектора. И обявиха, че ще придружат омбудсмана при внасянето на закона в Народното събрание. Те призовават поддръжниците си да ги подкрепят с присъствието си в петък в 12.00 часа.

„Въпреки отказа на социалното министерство и на платените от държавата организации, омбудсманът и ние ще внесем закона в Народното Събрание. Елате всички заедно да заявим, че ние сме общество, че можем да се борим със статуквото“, написаха те в социални мрежи.

Още утре пък Министерството на труда и социалната политика ще предложи утре  законодателно решение на проблема с интеграционните добавки за хората с увреждания, обяви социалният министър Бисер Петков.  Спешните мерки се налагат заради решението на Върховния административен съд,  че месечната добавка не трябва да бъде обвързана с минималния гарантиран доход, а да се определя от индивидуалните потребности, нещо за което настояват именно протестиращите майки.

Министърът  уточни, че съдебното решение не засяга хората, на които вече са отпуснати интеграционни добавки. За да не бъдат ощетени кандидатстващите за добавки или тези, чиято социална оценка е изтекла, новата промяна трябва да бъде приета до 25 юли.

Министърът  заяви, че продължава диалога с всички представители на хората с увреждания, включително и с майките на деца с увреждания. Работи се и по ново законодателство.

Той  потвърди, че има няколко варианта за финансовата стойност на мерките за лична помощ, поискани от майките. Най-евтиният вариант ще изисква 100 милиона лева допълнително. Финансовите разчети са предоставени на министър Владислав Горанов и на премиера.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.