Последни новини
Home / Законът / Кметът на „Младост“ няма да се укрие, но остава в ареста

Кметът на „Младост“ няма да се укрие, но остава в ареста

Defakto.bg

На свобода кметът на „Младост“ Десислава Иванчева няма да се укрие, но всички останали предпоставки да стои в ареста са налице. Това определи днес специализираният съд и отхвърли искането на Иванчева за определяне на по-лека мярка за неотклонение.

Случи се въпреки че кметът е отстранена от длъжност и очевидно няма как да разпорежда какво да става в общината, а от гръмката акция „Младост“ насред София минаха повече от два месеца и нужните доказателства за подкупа, за който е обвинена Иванчева, би трябвало да са събрани. В същото време тя има сериозни заболявания. Отделно настоява за процедура ин витро, като последен шанс за майчинство.

Пред съда днес кметът на „Младост“ за пореден път отрече да е искала от строителния предприемач Александър Ваклин пари (общо 500 евро, според прокуратурата), за да „пусне“ строежите му, нито да е оторизирала някого от нейно име да иска подкуп. А защитата й изтъкна, че в записаните разговори между сочения за посредник Петко Дюлгеров и Ваклин не се говори за поискани от кмета пари, обратното, а че се интересувала само от градинки и детски площадки. А вече какво са договаряли двамата помежду си,  Иванчева е нямало как да знае. „Не убивайте нероденото ми дете!“, обърна се към магистратите тя. 

Налице е обосновано предположение за извършване на престъплението, съдът не приема, че показанията на Петко Дюлгеров (той бе говорил веднага след акцията, срещу обещание да не бъде арестуван, бе обявила неговата защита) са плод само на желанието му да изгради защита. Освен това следи от „светещото“ вещество, с което са били белязани парите от подкупа били намерени и по ръцете на Иванчева, прие съдът.  Освен това писала бележки на Петко Дюлгеров да се откаже от показанията си, а при задържането й открили у нея тефтерче със схема на обекта на Ваклин и цена на квадратен метър. Поради което продължавала да е налице опасност да извърши ново престъпление, налице е повишена обществена опасност от забавените преписки, а заболяванията били стари.

Дори и всичко изброено да е така, остава въпросът: ако доказателствата са събрани от прокуратурата, няма опасност от укриване, а Иванчева и на свобода в момента няма кметска власт, защо трябва да стои в ареста?!

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.