Последни новини
Home / Законът / Окончателно в АПК: Касационните жалби се приподписват от адвокат

Окончателно в АПК: Касационните жалби се приподписват от адвокат

Defakto.bg

Парламентът продължи днес гласуването на второ четене на амбициозните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Следобяд проектът ще е и в правна комисия, очаква се там обсъждането да приключи.

В АПК окончателно се записва, че направеният отказ – изцяло или отчасти, от оспорването, не може да се оттегля (чл. 214, нова ал.2). Така в рамките на касационното производство и до приключването му оспорващият може да оттегли претенциите си, но направи ли го – край, няма да има право да „премисли“.

В нов текст (ч. 213б) се регламентира оставянето на жалбата и протеста без движение в касационното производство. Това ще става, ако те не отговарят на изискванията на закона, като председателят на ВАС, неговите заместници или председателят на отделение с разпореждане ги оставя без движение и дава 7-дневен срок за отстраняването на нередностите. Ако нередовностите се открият по време на производството, същото прави съдията-докладчик. При неотстраняване на нередовностите в срок, производството се прекратява. Прекратяването може да се оспори с частна жалба, а определението на съда ще е окончателно.

В края на миналата седмица депутатите записаха и друга поправка – че занапред касационната жалба се приподписва от адвокат или от юрисконсулт, освен когато жалбоподателят или неговият представител имат юридическа правоспособност. Изискването не се прилага за дела по Закона за административните нарушения и наказания, за пенсионно, здравно и социално осигуряване, както и по дела, по които жалбоподателят е освободен от държавна такса или е лице, лишено от свобода с влязла в сила присъда (чл. 212, ал.2).

Дотук парламентът окончателно гласува в АПК нова подсъдност на делата срещу индивидуални административни актове – по адреса на жалбоподателя, а не на институцията. Намален бе кръгът от дела, които ВАС ще разглежда като първа инстанция, допълнени бяха текстове за „мълчаливото съгласие“.

Тепърва парламентът трябва да се произнесе на второ четене по конфликтни поправки като тези за сериозно увеличаване на таксите по касационни дела, възможността за „закрити“ заседания на ВАС като касационна инстанция и др.

Правната комисия пък ще се занимае с преходните и заключителни разпоредби към АПК, променящи куп закони. С част от тях съсредоточените в момента в София  още 4 града данъчните дела се разпръскват из 28-те административни съдилища в страната, а за определени вземания (според размера им)  тези решения ще са окончателни.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.