Автор Петя Владимирова, Дневник

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изрази във вторник сутринта пред Би Ти Ви съжаление, че полицията в Ботевград не е използвала „сила, помощни средства, гумени куршуми и палки“ при инцидента в ромската махала на Ботевград в неделя. И прикани вбъдеще да не се колебае. Тогава изпратени по сигнал за силна музика служители на реда са били замеряни с камъни и буркани от група роми.

Палки и куршуми – музика за ушите на изстрадалия от престъпност народ

Ден по-рано и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по същия повод дори излезе с отворено писмо до медиите и се закани: „Маргиналите и екстремните субекти, които не желаят да спазват законите на страната ни, ще бъдат поставяни на мястото им с цялата сила и строгост на закона.“

И зам.-министърът на МВР, и вицепремиерът отговорен за сигурността и обществения ред, са представители на патриотичния партньор на управлението. И двамата виждат задълженията и призванието си в заканителния език, нравещ се на изстрадалия от престъпността, включително и циганската престъпност, народ. Не са далеч от истината твърденията на социолози, че само с говоренето и заканите против ромите Патриотите и Волен Сидеров си гарантират перманентно присъствие в парламента и партньорство на ГЕРБ. А чрез тях ГЕРБ си осигурява да бъде харесвано управлението му, без да прави пропагандни усилия в същата посока… Не смея да помисля какво още има да чуем като се зададат избори…

Но да не се отклоняваме, а да видим как полицията би могла да изпълни препоръките на зам.-министъра и вицепремиера според два примера, които сме видели наяве.

2008 г.  На бул. „България“ двама полицаи спират автомобил за проверка, искат да видят и багажника. Шофьорът излиза (ключовете обаче са на таблото). От тротоара един се мята в колата на кормилото и отпрашва. След него остават смаяни двамата униформени, зяпнали от изненада, съвсем като случайните очевидци на тротоара. Не видях опит да го догонят със своя автомобил или да извадят радиостанция, въобще да предприемат нещо, не знам какво – те би трябвало да знаят, но очевидно беше, че не бяха подготвени за такъв развой на тяхната рутинна проверка.

1998 г., село в Плевенско. Открадната е крава и полицията влиза в циганската махала на Буковлак като наказателен отряд (мечтата на зам.-министъра и вицепремиера), товари в камионетката когото свари, а по пътя смила от бой заподозрения Славчо Цончев, довършва го в РПУ-то, където той умира от побоя. Късно вечерта се оказва, че кравата не е била открадната (Българияq разбира се е осъдена в Страсбург и за нарушено право на живот, и за неефективно разследване).

С други думи:
Когато властта призовава да се действа с куршуми, първо да каже дали е осигурила обучена професионално полиция, вместо в хор с медиите да ни дава пример с Америка

В Америка също имат проблем с употребата на сила, и там изправят на съд полицаи за смъртоносна стрелба, не заблуждавайте нашите униформени. Само че американските полицаи не зяпат сащисани след откраднатия автомобил, а знаят как до го догонят или да открият същия ден престъпника. Бият с палките и стрелят с куршуми, когато се налага, а не след като те оковат, защото тогава им е безопасно. И – да повторя, когато прекалят със силата, във всички правови държави се отива на съд. А за побой в килията се разделят с полицията. Завинаги.

С две думи – вместо да ни дават за пример как е в Америка, нашите полицаи и техните началници трябва най-сетне да проумеят, че професионализъм не значи бой до откат, и то на вързан. Нашите полицаи, ако трябва да ме открият и хванат, или ще ме изпуснат, или ще ме застрелят. А ако ме заловят, ще ме пребият. Толкоз. Обективно професионално разследване за пред съда? Глезотии…

Лесно е министрите да пускат строги закани по телевизора, за да се харесат, но мълчат защо полицията не е в състояние нито да защитава гражданите, нито да лови престъпниците. Мълчат, защото иначе трябва да признаят, че полицейската ни система е разбита тотално и трябва да бъде градена наново, ако въобще е възможно. Разбита и прогнила е, първо, морално: полицаите нямат мотивация да постъпят в системата освен за по някой рушвет. И това го знаят всички политически партии и лидери, защото са допринасяли методично и непрекъснато за тази разруха – чрез политическата употреба на системата за сигурност.

Та, когато призовават за палки и куршуми, властниците да кажат къде и как се обучават българските полицаи и какви средства се отделят за тази цел. Но май няма нужда от можещи и знаещи полицаи – за можене се плащат високи заплати. Стига му на народа да чува властта как се заканва на циганите, декларирайки пълна подкрепа за полицията. Същата… От горните примери.