Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС отхвърли искане за тълкуване на Административен съд – Варна по спор за приспадане на данъчен кредит

Съдът на ЕС отхвърли искане за тълкуване на Административен съд – Варна по спор за приспадане на данъчен кредит

Defakto.bg

 Съдът на Европейския съюз в Люксембург е отхвърлил  преюдициално запитване,  поставено от Административен съд – Варна по спор за приспадане на данъчен кредит  (  дело C-364/17).  Причината –  казусът, с който е сезиран засяга отношения от преди влизането на България в ЕС – това гласи кратко съобщение на пресцентъра на Съда за медиите.

Казусът

През 2004 г. „Варна холидейс“ ЕООД придобива хотел в курорта „Златни пясъци“. През 2015 г. след  съдебно производство, нотариалният акт е обявен за нищожен, а с това и самата покупко-продажба поради липсата на форма.  Дружеството е задължено да върне владението на имота на продавача, който от своя страна следва да му възстанови покупната цена.

В изпълнение на съдебното решение продавачът издава кредитно известие, което „Варна холидейс“ ЕООД отказва да приеме и не декларира за съответния данъчен период, считайки че след като договорът за продажба е обявен за нищожен, то продажба никога не е имало и следователно не може да се прави корекция на несъстояло се данъчно събитие, доколкото съдебното решение, констатиращо нищожността на договора, не е данъчно събитие.  Органът по приходите обаче приема, че в така създаденото положение всъщност е възникнало основание за корекция на ползван данъчен кредит, поради което с ревизионен акт на дружеството е установено задължение за ДДС.

Запитващият Административен съд Варна е поискал съдът да установи дали въз основа на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност следва да се извършва корекция на ползван за доставка данъчен кредит, когато със съдебно решение е прогласена нищожност на сделката, въз основа на която е упражнено правото на приспадане.

Съдът:

С решението си от днес Съдът обръща внимание, че описаното в преюдициалното запитване данъчно събитие, а именно придобиването на сградата хотел от „Варна холидейс“ ЕООД, е настъпило преди присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Поради това Съдът установява, че няма компетентност да се произнесе по поставените въпроси от Административен съд Варна.

Текстът на решението ще бъде публикуван по-късно в сряда на сайта CURIA.

 

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд: Понятието “пол” трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл – това  …

БХК обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването в частта за затваряне на училищата

  В понеделник следобед Българският хелзинкски комитет внесе жалба срещу няколко точки от заповедта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.