Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС отхвърли искане за тълкуване на Административен съд – Варна по спор за приспадане на данъчен кредит

Съдът на ЕС отхвърли искане за тълкуване на Административен съд – Варна по спор за приспадане на данъчен кредит

Defakto.bg

 Съдът на Европейския съюз в Люксембург е отхвърлил  преюдициално запитване,  поставено от Административен съд – Варна по спор за приспадане на данъчен кредит  (  дело C-364/17).  Причината –  казусът, с който е сезиран засяга отношения от преди влизането на България в ЕС – това гласи кратко съобщение на пресцентъра на Съда за медиите.

Казусът

През 2004 г. „Варна холидейс“ ЕООД придобива хотел в курорта „Златни пясъци“. През 2015 г. след  съдебно производство, нотариалният акт е обявен за нищожен, а с това и самата покупко-продажба поради липсата на форма.  Дружеството е задължено да върне владението на имота на продавача, който от своя страна следва да му възстанови покупната цена.

В изпълнение на съдебното решение продавачът издава кредитно известие, което „Варна холидейс“ ЕООД отказва да приеме и не декларира за съответния данъчен период, считайки че след като договорът за продажба е обявен за нищожен, то продажба никога не е имало и следователно не може да се прави корекция на несъстояло се данъчно събитие, доколкото съдебното решение, констатиращо нищожността на договора, не е данъчно събитие.  Органът по приходите обаче приема, че в така създаденото положение всъщност е възникнало основание за корекция на ползван данъчен кредит, поради което с ревизионен акт на дружеството е установено задължение за ДДС.

Запитващият Административен съд Варна е поискал съдът да установи дали въз основа на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност следва да се извършва корекция на ползван за доставка данъчен кредит, когато със съдебно решение е прогласена нищожност на сделката, въз основа на която е упражнено правото на приспадане.

Съдът:

С решението си от днес Съдът обръща внимание, че описаното в преюдициалното запитване данъчно събитие, а именно придобиването на сградата хотел от „Варна холидейс“ ЕООД, е настъпило преди присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Поради това Съдът установява, че няма компетентност да се произнесе по поставените въпроси от Административен съд Варна.

Текстът на решението ще бъде публикуван по-късно в сряда на сайта CURIA.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.