Последни новини
Home / Законът / Кой във властта е търгувал с българското гражданство? Темата (сега) поде ДПС

Кой във властта е търгувал с българското гражданство? Темата (сега) поде ДПС

Defakto.bg

Партията на Доган иска създаване на парламентарна анкетна комисия

Статия на „Нувел обсерватьор“ за скандална търговия с гражданството у нас, публикувана през март, роди суматоха в парламента днес.

ДПС иска създаването на временна анкетна комисия за изясняване на информация от медии за схеми по придобиване на българско гражданство от чужденци, обяви зам.-шефът на парламентарната група Йордан Цонев.

Конкретно посочи: „Например в изследването на френски журналист се говори за замесени най-малко един министър и един вицепремиер от националистическите партии. Мисля, че българският парламент трябва да проведе това разследване и да се опита да изчисти това петно, което в момента е лепнато от нашата държава“.
Цонев се позова и на медийни данни, че 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство.

Кулоарно-публична тайна е, че в темата „гражданство“ на прицел е вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. И реакцията не закъсня. Но реагира Волен Сидеров, като шеф на парламентарната група на Обединени патриоти.
„Това са доста общи приказки, които не могат да бъдат повод за нищо. Не знаем как ще се отнесат и колегите тук от другите парламентарни групи към такова искане. Айде да направим конкретна комисия, защото… – според нас това най-малкото не е сериозно, трябва да посочат по сериозни данни, за да се стигне до анкетна комисия. Ще обобщя с това, че аз нямам против да се разследва и комисия да се направи и ако има данни за корупция, защото сме чувствителни на тези тема, и би трябвало да се изясни, ако някой е корумпиран да си отговаря„, обяви Сидеров, цитиран от БНР.

Вълненията вероятно ще си останат на ниво политическа суматоха и страстно замеряне между отделни парламентарни групи.

Ако стане така, ще е жалко. Защото проблемът е наистина сериозен, а публикацията на авторитетното френско издание (насред българското европредседателство) всъщност обобщи онова, което и български медии са изнасяли, и то неведнъж. Описани бяха познати ни прийоми за продуциране на „нови“ българи по облекчената процедура за гражданство по натурализация, ако докажеш български корени.  В която отколе, по предложение на ВМРО, кандидатите дори не минават тест за владеене на български език. А проверка на Върховната административна прокуратура отпреди няколко години установи абсолютна ненадеждност на справките за „български“ произход, издавани от Агенцията за българите в чужбина. Отпреди няколко години са и предупрежденията: български, сиреч европейски паспорти, получават и криминални елементи.

„Ненадеждните“ вече не получават български паспорти, отговориха в края на март от Министерството на правосъдието. А ако е имало „схема“ преди това, тя предотвратена ли е, потърсени ли са отговорности и от кого? Въпросите стават риторични – всяко управление ги отправя към предшествениците, а прокуратурата… Мълчи.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.