Последни новини
Home / Законът / Съдии от Европа и САЩ – с подкрепа за кандидат за СГС

Съдии от Европа и САЩ – с подкрепа за кандидат за СГС

Defakto.bg

Две становища „отвън“ в подкрепа на кандидат за председател на Софийския градски съд са изпратени във ВСС.

Беатрис Блом-Бреньор, председател на Европейската асоциация на съдиите за медиация и президент на Международната конференция за съдебна медиация и Кърт Енгелхардт, съдия в Пети апелативен съд в САЩ са депозирали препоръки за Евгени Георгиев от Софийския градски съд. Те са публикувани на сайта на ВСС.

Становищата са по повод конкурса за председател на СГС, в който кандидатите са двама – Евгени Георгиев и Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд.  Дотук няма публикувани становища за съдия Трифонов. Но и датата на отговорния избор във ВСС не е определена.

Това ще е втори поред вот за титулярен шеф на СГС след оставката на Калоян Топалов миналата есен. Първият опит се провали, след като никой от двамата останали в надпреварата кандидати – Светлин Михайлов и Евгени Георгиев, които се бяха самономинирали, не получи нужното мнозинство от 8 „за“ в съдийската колегия. Георгиев тогава бе подкрепен от петима кадровици.

В новия избор вече той е кандидатът на общото събрание на СГС. Алексей Трифонов, по неофициална информация, от своя страна е харесван от част от ВСС.

Сега подкрепата за Георгиев от Европа и САЩ идва по линия на медиацията (той е сред първопроходците в извънсъдебното споразумяване у нас) и на показаните качества по време на международен стаж.

„Срещала съм се с г-н Евгени Георгиев, член на Управителния съвет на Европейската асоциация на съдиите за медиация, във връзка с асоциацията и на много симпозиуми и обучения по медиация. Той притежава интелект, любознателен ум и постоянно се стреми да открие по-доброто решение. Г-н Георгиев съчетава забележителни качества на организатор с естествено лидерство и е изключително добросъвестен в професионалната си дейност. Това свидетелства за безупречна честност и етика.  Г-н Георгиев не пести време и усилия за подобряване на правосъдието в света, неговата личност, международен и професионален опит биха могли да допринесат значително за подобряване на съдебната система в Европа. Ще е един отличен председател“, пише Беатрис Блом-Бреньор.

Съдия Кърт Д. Енгелхардт заявява, че познава Евгени Георгиев от стажа му във Федералния окръжен съд в Източния район на Луизиана, а в последните 8 г. работи в тясно сътрудничество с него в изпълнение на мисията на българската стажантска програма. „Той е старателен, проницателен и отдаден на работата си като съдия и на закона като цяло. Знам от непосредствен опит, че той приема много сериозно своите задължения като съдия и прави жертви в полза на съда, в който работи“, заявява федералният апелативен съдия Енгелхардт, до неотдавна председател на федерален окръжен съд. Сочи като примери внимателният подбор на кандидатите за стажантската програма, на базата проведените интервюта и събраните писмени материали, ангажираността  на Георгиев в провеждането на видеоконферентна серия от лекции за студенти по право в СУ, но най-вече приноса му  за развитие на Центъра за спогоди и медиации в София. „Препоръчвам го горещо, без никакви резерви“, приключва съдия Енгелхардт.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.