Последни новини
Home / Законът / Съдии от Европа и САЩ – с подкрепа за кандидат за СГС

Съдии от Европа и САЩ – с подкрепа за кандидат за СГС

Defakto.bg

Две становища “отвън” в подкрепа на кандидат за председател на Софийския градски съд са изпратени във ВСС.

Беатрис Блом-Бреньор, председател на Европейската асоциация на съдиите за медиация и президент на Международната конференция за съдебна медиация и Кърт Енгелхардт, съдия в Пети апелативен съд в САЩ са депозирали препоръки за Евгени Георгиев от Софийския градски съд. Те са публикувани на сайта на ВСС.

Становищата са по повод конкурса за председател на СГС, в който кандидатите са двама – Евгени Георгиев и Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд.  Дотук няма публикувани становища за съдия Трифонов. Но и датата на отговорния избор във ВСС не е определена.

Това ще е втори поред вот за титулярен шеф на СГС след оставката на Калоян Топалов миналата есен. Първият опит се провали, след като никой от двамата останали в надпреварата кандидати – Светлин Михайлов и Евгени Георгиев, които се бяха самономинирали, не получи нужното мнозинство от 8 “за” в съдийската колегия. Георгиев тогава бе подкрепен от петима кадровици.

В новия избор вече той е кандидатът на общото събрание на СГС. Алексей Трифонов, по неофициална информация, от своя страна е харесван от част от ВСС.

Сега подкрепата за Георгиев от Европа и САЩ идва по линия на медиацията (той е сред първопроходците в извънсъдебното споразумяване у нас) и на показаните качества по време на международен стаж.

“Срещала съм се с г-н Евгени Георгиев, член на Управителния съвет на Европейската асоциация на съдиите за медиация, във връзка с асоциацията и на много симпозиуми и обучения по медиация. Той притежава интелект, любознателен ум и постоянно се стреми да открие по-доброто решение. Г-н Георгиев съчетава забележителни качества на организатор с естествено лидерство и е изключително добросъвестен в професионалната си дейност. Това свидетелства за безупречна честност и етика.  Г-н Георгиев не пести време и усилия за подобряване на правосъдието в света, неговата личност, международен и професионален опит биха могли да допринесат значително за подобряване на съдебната система в Европа. Ще е един отличен председател”, пише Беатрис Блом-Бреньор.

Съдия Кърт Д. Енгелхардт заявява, че познава Евгени Георгиев от стажа му във Федералния окръжен съд в Източния район на Луизиана, а в последните 8 г. работи в тясно сътрудничество с него в изпълнение на мисията на българската стажантска програма. “Той е старателен, проницателен и отдаден на работата си като съдия и на закона като цяло. Знам от непосредствен опит, че той приема много сериозно своите задължения като съдия и прави жертви в полза на съда, в който работи”, заявява федералният апелативен съдия Енгелхардт, до неотдавна председател на федерален окръжен съд. Сочи като примери внимателният подбор на кандидатите за стажантската програма, на базата проведените интервюта и събраните писмени материали, ангажираността  на Георгиев в провеждането на видеоконферентна серия от лекции за студенти по право в СУ, но най-вече приноса му  за развитие на Центъра за спогоди и медиации в София. “Препоръчвам го горещо, без никакви резерви”, приключва съдия Енгелхардт.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.