Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата може да публикува имената на обвиняеми, ако е в обществен интерес

Прокуратурата може да публикува имената на обвиняеми, ако е в обществен интерес

Defakto.bg

Становище на Комисията за защита на личните данни по въпроси на Сотир Цацаров

Прокуратурата може да оповестява пълните имена на обвиняемите в досъдебното производство при надделяващ обществен интерес за това, а оповестяването им не нарушава презумпцията за невиновност. Данните за други участници в процеса – свидетели, вещи лица и др. обаче по принцип не би трябвало да се съобщават. Но изключения са допустими, особено за лица на висши публични длъжности или такива, които формират обществено мнение.

Венцислав Караджов

Това накратко са отговорите на Комисията за защита на личните данни на два въпроса, отправени от главния прокурор Сотир Цацаров по прилагането на новите режими за защита на личните данни, въвеждани с регламента GDPR, вече в сила, и с директива за защитата на личните данни на лица във връзка с обработването им за предотвратяване, разследване, разкриване на престъпления или за изпълнението на наказанията. Директивата още не е транспонирана в законодателството ни.

Въпросите на Цацаров и отговорите на комисията, подписани от председателя й Венцислав Караджов са публикувани на страницата на прокуратурата.

Сотир Цацаров

Цацаров конкретно е питал дали публикуването на лични данни на участници в наказателното производство на интернет страниците на прокуратурите и предоставянето им на журналисти нарушава нормативните актове за защита на личните данни. Поискал е и уточнения за допустимите за огласяване данни.

А от отговорите на Комисията се разбира, че в момента у нас съдилища и прокуратури очевидно прекаляват със “защитата”, разбирайки я като тотално скриване на участниците в производствата зад инициали.

About De Fakto

Проверете също

Братя Бобокови: Живеем в страна на лъжци, а в страната на лъжците, истината е  болест

  Има един триумвират който управлява държавата – Пеевски, Борисов, Гешев. Контролиран ли е бил …

В Софийския градски съд: Отлагане на открити заседания по преценка на докладчика, работа от разстояние, може и принудителен отпуск

Нови, по-строги мерки срещу разпространението на Ковид-19, взеха и в Софийския градски съд (СГС) – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.