Последни новини
Home / Законът / Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев ще е новият зам.-главен прокурор

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев ще е новият зам.-главен прокурор

Defakto.bg

Емил Петров, брат на бившия шеф на столичното следствие, става зам.-градски прокурор на София

Иван Гешев е предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за нов негов заместник. Той ще е третият зам.-главен прокурор към ВКП и ще е с ресор „антикорупция“.

Издигането на шефа на спецпрокуратурата Гешев и назначението му за заместник на Цацаров е в дневния ред на прокурорската колегия за идната седмица.

На 6 юни колегията вече гласува откриването на нов трети щат за зам.-главен прокурор към ВКП – половин година след като го закриха, след назначаването на Борислав Сарафов за директор на националното следствие. Третият щат бе възстановен сега заради „настъпили нормативни изменения в НПК и в ЗПКОНПИ“. Става дума за новия антикорупционен закон и прехвърлянето на делата за „високата корупция“ на спецпрокуратурата и спецсъда.

След като оглави спецпрокуратурата Иван Гешев стана основно действащо лице в куп шумни дела и акции – делото „КТБ“ (с рекордния по обем обвинителен акт от 11 000 страници и паметната метафора на Гешев, че усилията били сравними с кацането с дизел на Луната), акцията „Младост“ и куп други, преди това следователят Бойко Атанасов го цитираше сред „шпицкомандата“. И сега се издига.

С  неговото назначение заместниците на Сотир Цацаров ще станат петима – трима към ВКП (Пенка Богданова, Мария Шишкова и Иван Гешев), един към ВАП (Ася Петрова) и зам.-главен прокурор по разследването, който е и директор на НСлС (Борислав Сарафов).

С издигането на Гешев тотално ще се смени и ръководният екип на спецпрокуратурата. Вече тече конкурс за шеф на апелативната спецпрокуратура, като кандидат за мястото е градският прокурор на София Емилия Русинова (конкурент й е Бойко Атанасов).  След новото назначение в екипа на Цацаров, трябва да се обяви конкурс и за шеф на първоинстанционната спецпрокуратура, водеща вече повечето шумни дела.

Издига се и още един популярен обвинител – Емил Петров, брат на бившия шеф на столичното следствие Петър Петров (комуто трайно бе лепнат прякора Еврото). Предложението за назначението на Емил Петров в ръководството на СГП е на Емилия Русинова. Той, като командирован, се явява да поддържа обвинението и в шумни дела пред спецсъда.

Преди няколко години Емил Петров бе и кандидат за окръжен прокурор на Враца, но тогава ВСС не го избра.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.