Последни новини
Home / Законът / Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев ще е новият зам.-главен прокурор

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев ще е новият зам.-главен прокурор

Defakto.bg

Емил Петров, брат на бившия шеф на столичното следствие, става зам.-градски прокурор на София

Иван Гешев е предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за нов негов заместник. Той ще е третият зам.-главен прокурор към ВКП и ще е с ресор „антикорупция“.

Издигането на шефа на спецпрокуратурата Гешев и назначението му за заместник на Цацаров е в дневния ред на прокурорската колегия за идната седмица.

На 6 юни колегията вече гласува откриването на нов трети щат за зам.-главен прокурор към ВКП – половин година след като го закриха, след назначаването на Борислав Сарафов за директор на националното следствие. Третият щат бе възстановен сега заради „настъпили нормативни изменения в НПК и в ЗПКОНПИ“. Става дума за новия антикорупционен закон и прехвърлянето на делата за „високата корупция“ на спецпрокуратурата и спецсъда.

След като оглави спецпрокуратурата Иван Гешев стана основно действащо лице в куп шумни дела и акции – делото „КТБ“ (с рекордния по обем обвинителен акт от 11 000 страници и паметната метафора на Гешев, че усилията били сравними с кацането с дизел на Луната), акцията „Младост“ и куп други, преди това следователят Бойко Атанасов го цитираше сред „шпицкомандата“. И сега се издига.

С  неговото назначение заместниците на Сотир Цацаров ще станат петима – трима към ВКП (Пенка Богданова, Мария Шишкова и Иван Гешев), един към ВАП (Ася Петрова) и зам.-главен прокурор по разследването, който е и директор на НСлС (Борислав Сарафов).

С издигането на Гешев тотално ще се смени и ръководният екип на спецпрокуратурата. Вече тече конкурс за шеф на апелативната спецпрокуратура, като кандидат за мястото е градският прокурор на София Емилия Русинова (конкурент й е Бойко Атанасов).  След новото назначение в екипа на Цацаров, трябва да се обяви конкурс и за шеф на първоинстанционната спецпрокуратура, водеща вече повечето шумни дела.

Издига се и още един популярен обвинител – Емил Петров, брат на бившия шеф на столичното следствие Петър Петров (комуто трайно бе лепнат прякора Еврото). Предложението за назначението на Емил Петров в ръководството на СГП е на Емилия Русинова. Той, като командирован, се явява да поддържа обвинението и в шумни дела пред спецсъда.

Преди няколко години Емил Петров бе и кандидат за окръжен прокурор на Враца, но тогава ВСС не го избра.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.