Последни новини
Home / Законът / Агенцията за национална сигурност на САЩ изтрива 685 млн. телефонни записа, получени без основание

Агенцията за национална сигурност на САЩ изтрива 685 млн. телефонни записа, получени без основание

Defakto.bg

Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединените щати официално призна, че ще изтрие от базата данни над 685 000 000 записа на телефонни разговори, които е получила от телекомуникационните оператори само през 2015 година. Това се казва в официално съобщение на АНС, цитирано от БГНЕС.

През юни 2015 година Конгресът ограничи събирането на подобни информации от страна на АНС. Тези данни може да се съхраняват само от телекомуникационните компании, но АНС има право да „филтрира голяма част от тях“. В момента агенцията унищожава точно тези „филтрирани разговори“, които е получила.

В официалното съобщение на АНС се казва, че „изтриването е започнало през месец май, след като експертите в агенцията са установили нередности при получаването на някои от данните от доставчиците“. АНС „получила „разговори, за които не е имало правомощията да ги получи и притежава“.

Сенаторът от щата Орегон Рон Вайдън, който е един от най-големите защитници на личното пространство на гражданите, обвини телекомуникационните компании за скандала. „Този инцидент доказва, че телекомуникационните компании са раздавали безотговорно чувствителни данни за клиентите си на правителството и не са успели да създадат необходимата система съгласно новия закон“, каза сенаторът.

АНС пострада сериозно през 2013 година от разкритията на бившия служител на ЦРУ и на агенцията Едуард Сноудън, който разобличи неправомерните действия на американските специални служби.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.