Последни новини
Home / Законът / ВАС спира да крие имена на фирми, партии, властници

ВАС спира да крие имена на фирми, партии, властници

Defakto.bg

Физическите лица ще се изписват с фамилии

След масовото заличаване на всякакви имена от най-публичния навремето сайт – този на Върховния административен съд, сега настъпва известен обрат.

ВАС въвежда нови правила за заличаване на лични данни с цел постигане на по-голяма прозрачност и публичност на информацията, съобщиха оттам.

Промените

В публикуваните съдебни актове вече няма да се заличават имената на фирмите, БУЛСТАТ и техните координати. Изключение ще правят само едноличните търговци, но ако в тяхното наименование се съдържа името на физическото лице.

При физическите лица първото име ще се изписва с инициал с точка, презимето ще се заличава, а фамилията ще се изписва изцяло. Досега и трите имена се изписваха само с  точка. Ще бъдат премахвани обаче допълнителните елементи, които биха позволили установяването на съответните лица.

Няма да се заличават имената на областните управители, на партиите, сдруженията и административните органи, държавните институции, медиите, имената на нотариусите и съдиите (освен ако са страна по делото). От имената на министри, политици, кметове, председатели на общински съвети и инициативни комитети ще се заличава само презимето.

Това става със заповеди на новия председател на съда Георги Чолаков.

„Целта на новите правила е да постигнем по-висока прозрачност и баланс между необходимостта от информираност и общодостъпност на информацията и защитата на личните данни на страните по делата във ВАС. Инициативата на ВАС за премахване на ненужни заличавания – например на фирми, политици, партии, отразява и практиката на европейските съдебни структури. Съдът на Европейския съюз  не е променил практиката си да обявява имената на страните по делата, както в решенията си, така и в прессъобщенията си и това е обяснимо предвид действащия регламент, който засяга личните данни на институции и органи на Съюза“, заявява Чолаков. (Въпреки решението си от миналата седмица да замени имената на граждани с инициали по преюдициалните дела, останалите данни там остават открити). Сега председателят на ВАС ще инициира изработените нови облекчени правила за заличавания на лични данни да бъдат приложени и в 28 административни съдилища, за да се постигне унифицираност и единен стандарт при предоставянето на информацията на медиите и обществото в цялото административно правораздаване, съобщават от съда.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.