Последни новини
Home / Законът / Задържана група, планирала убийства на спецпрокурори и полицаи

Задържана група, планирала убийства на спецпрокурори и полицаи

Defakto.bg

Няма да коментирам бъдещи несигурни събития, обяви предложеният за зам.-главен прокурор Иван Гешев

Задържани са участници в организирана престъпна група за наркоразпространение и трафик на хора, подготвяла и убийства на спецпрокурори и полицаи по списък.

Това обявиха на брифинг шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Оценки

Гешев, предложен от Сотир Цацаров за зам.-главен прокурор по „антикорупция“, отказа да коментира повишението, преди да е станало факт. „Няма да коментирам бъдещи несигурни събития, гласуването ще е на  заседание на прокурорската колегия в сряда“, каза бъдещият заместник на Цацаров.

Затова пък определи новите разкрития за готвени убийства като „риск на професията и страничен продукт от качествено свършената работа, както и да ви звучи“. Подчерта и че „всеки непредубеден ще види, че от две години има огромен ръст в положителен аспект в спецпрокуратурата“ (сиреч в периода на ръководство на самия Иван Гешев).

Иначе и той, и главният секретар на МВР Маринов бяха категорични – няма да позволим посегателства върху магистрати и полицаи, вземаме всички мерки.

Двама спецпрокурори на мушка, един полицай – следен

Имена днес не бяха назовавани. Имаме такава практика и ще я следваме, непреклонен бе Иван Гешев. Обяви бройка – в „списъка“ са били двама обвинители от специализираната прокуратура, а един полицай от СДВР  е бил и следен и е забелязал това. Допълнителен аргумент за запазване на тяхната анонимност, изложен от Гешев, бе – да не бъдат подлагани на допълнителен стрес както „набелязаните“, така и техните семейства. Защо не се съобщават имената на обвинените (предвид и становището на Комисията за защита на личните данни, оповестено от прокуратура), не стана ясно.

Все пак изплува името на Йосиф Йосифов, с прякор Костинбродския, явно сред лидерите на новата ОПГ.

Иначе изредените факти са следните. На 13 души са повдигнати обвинения, други 4 се издирват. Спрямо 10 спецсъдът е постановил „задържане под стража“, за един такава мярка не е поискана, тъй като той е в ареста по друго дело и обвинения. А вече е излежал и присъда за организирана престъпна група.

Обвиненията засега са за ОПГ за наркотици и трафик на хора, предстои привличане към наказателна отговорност за приготовления за убийства и нанасяне на телесни повреди на конкретни магистрати и полицаи.

Вестта за „черния списък“ е по свидетелски показания. „Според свидетелските показания се твърди, че има списък или набор от лица, които си вършат съвестно работата и не вземат пари“, каза Гешев. На въпрос дали са предлагани пари и колко, отговорът бе: „Никой не е предлагал пари. Казах, че те не вземат пари, това е цитат от свидетелски показания“. Заявено бе също, че ще се вземат мерки и за защита на свидетелите с явна самоличност.

Нова организирана група, завземаща територии

Става дума за ОПГ с много крила – разпространение на дрога, силови действия срещу „непослушни“ дилъри и клиенти, с амбиция да заема все по-големи територии, очерта главният секретар на МВР Младен Маринов.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов бе по-конкретен. Групата е новосформирана, в полезрението е от средата на миналата година. Тогава е получена оперативна информация за квартали в София, в които дилъри са принуждавани да продават за „новите“.

Преди около 2 месеца дошла и оперативна информация, че въпросните лица планирали насилствени действия спрямо служители на МВР и спецпрокурори, които водели други дела на участниците в ОПГ-то. Тогава е образувано и досъдебно производство срещу новата група, а „действията бяха извършени с хирургична точност“.

Задържането на основното ядро на групата е станало на връх Шипка, където участниците й се събрали от цялата страна.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.