Последни новини
Home / Законът / Заповедите на министъра за ловностопанските райони подлежат на обжалване, категорични са адвокатите

Заповедите на министъра за ловностопанските райони подлежат на обжалване, категорични са адвокатите

Defakto.bg

ВАдС с допълнително становище по тълкувателно дело на Върховния административен съд

Заповедите за определяне на границите на ловностопанските райони са индивидуални административни актове и подлежат на обжалване. А тълкувателно постановление на Върховния административен съд (ВАС) от 2007 г., което постановява обратното, е изгубило актуалност.

Това заявява Висшият адвокатски съвет в допълнително становище по ново тълкувателно дело на ВАС по въпроса. Става дума за тълкувателно 7 от 2016 г., образувано по искане на бившия председател на съда Георги Колев. Миналата седмица Общо събрание на Първа и Втора колегия на ВАС отново се занима с въпроса. Предстои излизането на окончателното решение. То също постановява, че въпросните заповеди са обжалваеми, казаха съдии.

Предмет на тълкуване са разпоредбите на чл. 7, ал. 6 и 7 от Закона за лова и опазване на дивеча. Те гласят:
Чл. 7 (6) Границите на ловностопанските райони се определят по трайни теренни форми и съоръжения, съобразени със землищните граници, и се утвърждават със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.
(7) (Нова – ДВ, бр. 91 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Промяна на границите между ловностопанските райони на държавните ловни стопанства и дивечовъдните участъци и на ловните сдружения се правят от министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.

На закрито заседание на 14 ноември 2017 г. Общото събрание на ВАС е взело решение, че тези аповеди на министъра подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс, се казва в становището на адвокатите. Липсва обаче решение какво става с тълкувателно постановление №2/2007 г. на Общото събрание на ВАС, че „заповедта на министъра на земеделието и горите по чл. 7, ал. 6 от ЗЛОД не е индивидуален административен акт“.

И тогава, и сега становището на Висшия адвокатски съвет е, че тази заповед е индивидуален административен акт и подлежи на обжалване пред съд, заявяват оттам. Конкретно:

Висшият адвокатски съвет продължава да е на становището, изразено по тълкувателно дело №1/2007 г. на ОС на съдиите от ВАС и по посочените в него мотиви, че тези заповеди подлежат на обжалване по реда на АПК, като счита за неправилно решението от 2007 г., според което не става дума за индивидуален административен акт и обжалването по АПК е недопустимо.

С оглед изложеното, становището на Висшия адвокатски съвет по допълнително поставения въпрос е, че Тълкувателно постановление № 2 от 07.06.2007 г. на ВАС по т.д. № 1 от 2007 г. е изгубило актуалност.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.