Последни новини
Home / Законът / Заповедите на министъра за ловностопанските райони подлежат на обжалване, категорични са адвокатите

Заповедите на министъра за ловностопанските райони подлежат на обжалване, категорични са адвокатите

Defakto.bg

ВАдС с допълнително становище по тълкувателно дело на Върховния административен съд

Заповедите за определяне на границите на ловностопанските райони са индивидуални административни актове и подлежат на обжалване. А тълкувателно постановление на Върховния административен съд (ВАС) от 2007 г., което постановява обратното, е изгубило актуалност.

Това заявява Висшият адвокатски съвет в допълнително становище по ново тълкувателно дело на ВАС по въпроса. Става дума за тълкувателно 7 от 2016 г., образувано по искане на бившия председател на съда Георги Колев. Миналата седмица Общо събрание на Първа и Втора колегия на ВАС отново се занима с въпроса. Предстои излизането на окончателното решение. То също постановява, че въпросните заповеди са обжалваеми, казаха съдии.

Предмет на тълкуване са разпоредбите на чл. 7, ал. 6 и 7 от Закона за лова и опазване на дивеча. Те гласят:
Чл. 7 (6) Границите на ловностопанските райони се определят по трайни теренни форми и съоръжения, съобразени със землищните граници, и се утвърждават със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.
(7) (Нова – ДВ, бр. 91 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Промяна на границите между ловностопанските райони на държавните ловни стопанства и дивечовъдните участъци и на ловните сдружения се правят от министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.

На закрито заседание на 14 ноември 2017 г. Общото събрание на ВАС е взело решение, че тези аповеди на министъра подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс, се казва в становището на адвокатите. Липсва обаче решение какво става с тълкувателно постановление №2/2007 г. на Общото събрание на ВАС, че „заповедта на министъра на земеделието и горите по чл. 7, ал. 6 от ЗЛОД не е индивидуален административен акт“.

И тогава, и сега становището на Висшия адвокатски съвет е, че тази заповед е индивидуален административен акт и подлежи на обжалване пред съд, заявяват оттам. Конкретно:

Висшият адвокатски съвет продължава да е на становището, изразено по тълкувателно дело №1/2007 г. на ОС на съдиите от ВАС и по посочените в него мотиви, че тези заповеди подлежат на обжалване по реда на АПК, като счита за неправилно решението от 2007 г., според което не става дума за индивидуален административен акт и обжалването по АПК е недопустимо.

С оглед изложеното, становището на Висшия адвокатски съвет по допълнително поставения въпрос е, че Тълкувателно постановление № 2 от 07.06.2007 г. на ВАС по т.д. № 1 от 2007 г. е изгубило актуалност.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.