Последни новини
Home / Законът / Манолова търси съдействие на прокуратурата срещу новите цени на парното и тока

Манолова търси съдействие на прокуратурата срещу новите цени на парното и тока

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова се кани да изпрати в прокуратурата новите цени на тока и парното. В сряда тя ще се срещне със заместник главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова  по повод  решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) за поскъпване цените на парното и тока.  Манолова ще представи основанията за обжалване на решението, взето от енергийния регулатор, съобщава БНР

“КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока само когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги от първа необходимост за българските граждани”, коментира омбудсманът.

Цената на електрическата енергия нараства средно с 2,03%. Изменението на крайните цени на електрическата енергия за битови клиенти на ЧЕЗ е с 1,75%, на EVN – 1,82%, а на “ЕНЕРГО-ПРО” – 2,78%.

КЕВР обяви, че  цената на топлинната енергия нараства  средно с 7,33%.

От Комисията аргументират повишението на топлинната енергия с рязкото покачване на цената на природния газ поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари. Природният газ е ценообразуващ елемент, който формира между 60% и 70% от цената на топлината енергия в топлофикациите, които го използват за енергоносител. От своя страна увеличението на услугата за ползвателите на природен газ, независимо дали става въпрос за бизнес, или за битови потребители, ще бъде 6,5%.

 

 

About De Fakto

Проверете също

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.