Последни новини
Home / Законът / Манолова търси съдействие на прокуратурата срещу новите цени на парното и тока

Манолова търси съдействие на прокуратурата срещу новите цени на парното и тока

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова се кани да изпрати в прокуратурата новите цени на тока и парното. В сряда тя ще се срещне със заместник главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова  по повод  решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) за поскъпване цените на парното и тока.  Манолова ще представи основанията за обжалване на решението, взето от енергийния регулатор, съобщава БНР

“КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока само когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги от първа необходимост за българските граждани”, коментира омбудсманът.

Цената на електрическата енергия нараства средно с 2,03%. Изменението на крайните цени на електрическата енергия за битови клиенти на ЧЕЗ е с 1,75%, на EVN – 1,82%, а на “ЕНЕРГО-ПРО” – 2,78%.

КЕВР обяви, че  цената на топлинната енергия нараства  средно с 7,33%.

От Комисията аргументират повишението на топлинната енергия с рязкото покачване на цената на природния газ поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари. Природният газ е ценообразуващ елемент, който формира между 60% и 70% от цената на топлината енергия в топлофикациите, които го използват за енергоносител. От своя страна увеличението на услугата за ползвателите на природен газ, независимо дали става въпрос за бизнес, или за битови потребители, ще бъде 6,5%.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Последно от ВКС: Петимата полицаи са виновни за убийството на Чората, но по непредпазливост и с изтекла давност

Затова няма да бъдат наказани Полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и …

ВАС отхвърли жалбите срещу повишенията на 9-ма съдии във ВАС

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решения на Съдийската колегия на ВСС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.