Последни новини
Home / Законът / 39 затворника „надлежали“ наказание през миналата и тази година

39 затворника „надлежали“ наказание през миналата и тази година

Defakto.bg

Най-дългият срок на нарушението през 2018 г. е близо 3 месеца

Общо 39 случая на неоснователно задържане в затворите, над определения от съда размер на наказанието, са установени през 2017 г. и 2018 г. дотук. Това гласи отговор на правосъдния министър Цецка Цачева на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов. И напомня, че освен шумните напоследък случаи на бягства и охрана на лишените от свобода, затворите имат и други задължения.

Темата е важна – всеки надлежан ден зад решетките е нарушение на човешките права, за което държавата отговаря.

Въпросът на депутата Иванов гласи: Получавани ли са през 2017 г. и 2018 г. сигнали за незаконно задържане на български граждани в затворите в страната, има ли установени такива случаи и колко, какви мерки са предприети?

Отговорът на Цачева е от 28 юни. В него се казва, че за 2017 година в местата за лишаване от свобода се регистрирани 27 случая на неоснователно задържане на осъдени лица над определения от съда размер на наказанието, като нито един от тях не е по вина по затворническите администрации. А до момента за 2018 година случаите са 12.

За 2018 година в 7 от случаите продължителността е до 10 дни, в 2 случая „надлежаването“ е от 10 до 30 дни, 1 случай с продължителност 1 месец и 1 ден, 1 случай с продължителност 1 месец и 19 дни и 1 случай с продължителност 2 месеца и 29 дни. „Причините за неоснователните задържания са най – често поради несвоевременно зачетен предварителен арест от страна на съда и прокуратурата или късно получени съдебни актове“, заявява Цачева.

И още: „По-малко са случаите, при които определеното от съда наказание е по – голямо (?) по размер от предварителното задържане, както и късно зачетено изтърпяно наказание пробация, при определяне на общо наказание на основание чл.23, чл. 25 НК. За 2018 година има един случай, който е по вина на служител от затворническата администрация на затвора гр. Враца, като на същият е наложено дисциплинарно наказание „забележка“.

Правосъдният министър обяснява още, че в случай на неоснователно задържане на осъдено лице в затвор или затворническо общежитие след изтичане на срока на наказанието, затворническите администрации задължително изготвят писмени справки за причините. Те се изпращат до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Върховна касационна прокуратура и прокурора, който упражнява надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията, съгласно Закона за съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.