Последни новини
Home / Законът / 39 затворника “надлежали” наказание през миналата и тази година

39 затворника “надлежали” наказание през миналата и тази година

Defakto.bg

Най-дългият срок на нарушението през 2018 г. е близо 3 месеца

Общо 39 случая на неоснователно задържане в затворите, над определения от съда размер на наказанието, са установени през 2017 г. и 2018 г. дотук. Това гласи отговор на правосъдния министър Цецка Цачева на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов. И напомня, че освен шумните напоследък случаи на бягства и охрана на лишените от свобода, затворите имат и други задължения.

Темата е важна – всеки надлежан ден зад решетките е нарушение на човешките права, за което държавата отговаря.

Въпросът на депутата Иванов гласи: Получавани ли са през 2017 г. и 2018 г. сигнали за незаконно задържане на български граждани в затворите в страната, има ли установени такива случаи и колко, какви мерки са предприети?

Отговорът на Цачева е от 28 юни. В него се казва, че за 2017 година в местата за лишаване от свобода се регистрирани 27 случая на неоснователно задържане на осъдени лица над определения от съда размер на наказанието, като нито един от тях не е по вина по затворническите администрации. А до момента за 2018 година случаите са 12.

За 2018 година в 7 от случаите продължителността е до 10 дни, в 2 случая “надлежаването” е от 10 до 30 дни, 1 случай с продължителност 1 месец и 1 ден, 1 случай с продължителност 1 месец и 19 дни и 1 случай с продължителност 2 месеца и 29 дни. “Причините за неоснователните задържания са най – често поради несвоевременно зачетен предварителен арест от страна на съда и прокуратурата или късно получени съдебни актове”, заявява Цачева.

И още: “По-малко са случаите, при които определеното от съда наказание е по – голямо (?) по размер от предварителното задържане, както и късно зачетено изтърпяно наказание пробация, при определяне на общо наказание на основание чл.23, чл. 25 НК. За 2018 година има един случай, който е по вина на служител от затворническата администрация на затвора гр. Враца, като на същият е наложено дисциплинарно наказание „забележка”.

Правосъдният министър обяснява още, че в случай на неоснователно задържане на осъдено лице в затвор или затворническо общежитие след изтичане на срока на наказанието, затворническите администрации задължително изготвят писмени справки за причините. Те се изпращат до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, Върховна касационна прокуратура и прокурора, който упражнява надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията, съгласно Закона за съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти” (допълнена)

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.